Kentsel Dönüşüm

Rantsal dönüşüm olmadan kentsel dönüşüm mümkün mü?

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından 'Rantsal dönüşüm olmadan kentsel dönüşüm mümkün mü?' konulu panel düzenlendi. Rantsal dönüşüm olmadan kentsel dönüşüm mümkün mü?

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panelin oturum yürütücülüğünü ÎTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dç. Dr. M. Tevfik Özliidemir gerçekleştirdi. 

Panelin Konuşmacıları ise; Beykoz Belediyesi Eski Belediye Başkanı Dr. Erdal Köktürk. Y.T.Ü Harita Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Gür. Av. Ziya Çelik, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük oldu. 

Panelin ilk konuşmasını yapan Beykoz Belediyesi Eski Belediye Başkanı Dr. Erdal Köktürk, "Avrupa'da kentsel dönüşüm sosyal amaçlı entegre bir proje bulunuyor. Bu yolun hak sahibi ve dağıtım ölçütleri var. Çeşitli iddialar var. Özellikle İngiltere'de kentsel dönüşüm için karşılıklı görüşmeler yapılmakta ve o mahalledeki insanlar bir sivil toplum demeği çatısı altında toplanmaktalar. Bu organizasyon sayesinde orada işsizlik, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal kültürel yoksulluk gibi ne tür problem varsa, sorunlar bir anda nasıl çözülebilir anlayışıyla çözüm aranmaktadır" dedi. 


Panelin diğer konuşmacılarından biri olan Y.T.Ü Harita Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Gür ise; kentsel dönüşüm hakkında olumlu ve olumsuz gelişmelere dikkat çekerek, ""Kentsel dönüşüm nasıl olur sorusuna cevap vermek istiyorum. Ortada bir yasa ve buna bağlı yönetmelikler var. Mahkeme kararları ile birlikte iyi ve kötü niyetler var. Biz, bunu nasıl yapacağız? Kentsel dönüşüm, kısaca bir plan kapsamında düzenlenmelidir. 


Buna bir sürü ulvi amaç ve soyut kavram ekleyebilirsiniz. Mevcutta bir toprak, bir insan var. Bu ilişkinin düzenlenmesi gerekiyor. 12 Mayıs 2012'ye kadar kentsel dönüşüm adı altında birçok yasaya göre uygulama yapılabiliyordu. Ama bugünkü konum, 6306 sayılı afet riski alanlarındaki dönüşüm çalışmalarıdır" diye konuştu. 


Avukat Ziya Çelik ise yaptığı konuşmada, yasal mevzuat konusunda şu açıklamalarda bulundu: "6306 sayılı yasadan evvel uygulama biçimi şu şekilde gerçekleşiyordu. Bu yasa, sorunların giderilmesinde birçok engeli ortadan kaldırdı. Önceden bir tek kamu vardı, şimdi ise; TOKİ ile belediyeler var. Kanunun 73. maddesine göre; çeşitli yöntemlerle belirlenen kentsel yenileme, kentsel düzenleme özel proje alanı veya kentsel dönüşüm alanı olarak kullanılmaktadır." Son olarak konuşma yapan Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Demeği Başkanı Şiikrü Pündük, şunları söyledi: "Biz, kentsel dönüşümü 2005 yılının Kasım ayında yaşadık. Kentsel dönüşüm nedir bilmiyorduk. Kentsel dönüşümün iyi bir şey olduğunu düşündük. 


Hukukçulara, şehir planlamacılarına, mimarlara danıştık. Fatih Belediyesi, deprem riski olan yerlerde kentsel dönüşüm yapmak istediğini belirtti. Hukuksal açıdan bağlantılar kesilerek projeler hayata geçiriliyor. Bunu da sorun olarak görüyoruz." Konuşmacıların sunumları tamamlandıktan sonra panel, soru-cevap şeklinde devam etti. 


Haberci Yalova