Kent Haberleri

Rapor alanlar dikkat, maaşınızı SGK ödüyor! İş göremezlik ödemesi nasıl hesaplanır? SGK T.C. no ile sorgulama

Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bazı durumlar mevcut olduğu hallerde maaş ödemesini işveren yerine SGK yapıyor. İşte Rapor parası, İş göremezlik ödemesi hakkında merak edilenler... 

İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin meslek hastalığı, hastalık, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistem olarak faliyet gösteriyor. Sigortalı çalışanın işe devamlılığını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılıyor.

Rapor parası almak isteyen kişiler "Rapor parası ne kadar sürede ödenir?" sorusunun cevabı araştırılıyor. Rapor parası, çalışanlar için önemli bir konu olarak tanımlanabiliyor. Sağlık sorunları sebebiyle rapor alan kişilerin merak ettiği konulardan biri de rapor paralarının ne zaman haspalara aktarılacağı.

Ahaber'de yer alan detaylara göre, sağlık sorunları sebebiyle rapor alan kişilerin merak ettiği konulardan biri de rapor paralarının ne zaman yatacağı. Rapor parası, Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) veya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tabi çalışanlar için önemli bir konudur. Rapor parası, rapor süresine göre hesaplanan ve raporlu olduğunuz zaman boyunca iş yerine gitmediğiniz için SSK ya da SGK tarafından ödenen bir hak olup, bir nevi raporlu çalışanın maaşıdır.

2023 RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden rapor parasının alınmadan önce hesaplanabilmesi için güncel olarak internet siteleri ya da e-devlet sistemi üzerinden de hesaplama işlemleri yapılabiliyor. Bunların yanında rapor parası alabilmek için belirlenmiş olan kriterler şu şekilde:

*Rapor gün sayısı

*Son bir yıllık toplam brüt ücreti

*Toplam prim gün sayısı

Hesaplama gerçekleştirilirken önce kişilerin aylık brüt ücretleri senelik olarak hesaplanıyor. Bu hesaplamanın yapılmasının ardından, yıllık olarak belirlenmiş olan brüt ücret 360 güne bölünür. Böylece, şahısların günlük almakta oldukları maaşları hesaplanıyor.

Ayakta tedavi edilen hastalar için aylık ücretlerinin üçte ikisi, yatarak tedavi gören kişilere ise aylık ücretlerinin yarısı kendilerine rapor parası olarak sigortalı kişilere veriliyor.

RAPOR PARASI SORGULAMA EKRANI

Bununla birlikte devlet tarafından belirlenmiş olan diğer şartların yerine getirilmesi ile beraber başvuru sağlanır ve yapılmış olan başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değerlendirilerek kişilere ücretleri yatırılır.

RAPOR PARASI HESAPLARA NE ZAMAN YATAR?

SGK rapor parası için başvuru yapılmasından yaklaşık 15 gün sonra kişiler rapor parası alma hakkını alırlar. SGK rapor parası almak isteyen vatandaşlar en az 3 gün boyunca rapor almış olmak zorunda.

4 Kasım Cumartesi dolar kaç TL? Bugün dolar ne kadar oldu? Dolar yatırımcıları acil baksın!

Halk GYO Antalya Arsalar'ının 2023 yıl sonu değeri yaklaşık 600 milyon TL!

A101'de indirim resmen başladı! Toz şeker 5 kg 135 TL'ye, domates salçası 28 TL'ye, bütün piliç et 52 TL'ye düştü!