Genel

Raporluyken maaş kesintisi nereden alınır?

Rapor parası ve raporluyken maaş kesintisine dair sorular vatandaşların çok sık sorduğu soruları kapsamaktadır. İşte o sorular ve merak edilen yanıtlar!Rapor ücreti de bu belgeye sahip olan bireylerin işe gitmediği süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ödemedir

RAPOR PARASI NEDİR? RAPOR PARASI NE ANLAMA GELİR?

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışan vatandaşın hastalık, iş kazası, doğum gibi hallerde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları ya da hekim raporlarında yazan istirahat süresi boyunca geçici bir süre iş yapamaması anlamına gelmektedir. Rapor ücreti de bu belgeye sahip olan bireylerin işe gitmediği süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ödemedir.

İşte rapor parasına dair merak edilenler…

RAPORLUYKEN MAAŞ KESİNTİSİ NEREDEN ALINIR?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün gibi bir sürenin geçmesi ile birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor. Bu ücretin hesaba yatırılması ile birlikte 2 ay içinde alınması gerekmektedir. Bu süre içinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, işveren bireyin raporu SGK'ya bildirmesi ile üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT şubeleri üzerinden çalışanların hesabına yatırıyor. Bu ücretin hesaba yatırılması ile birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekiyor. Bu süre içerisinde de alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade ediliyor.

1 AY RAPOR PARASI NE KADAR?

2022 yılında rapor parası 111 TL’ye çıktı. Halk arasında rapor parası olarak da bilinen geçici iş göremezlik ödeneği, bu sene prime esas kazancı asgari ücrete kadar olan çalışan için ayakta tedavilerde 111 lira 20 kuruş, yatarak tedavilerde ise günlük 83 lira 40 kuruş şeklinde ödenmektedir.

BUGÜN EMEKLİ OLSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kasım ayında enflasyon rakamlarını açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi kasım ayında yüzde 2,88 artış gösterdiğini duyurdu. Yıllık enflasyon yüzde 84,39 yükseldi. Emekli maaşı hesaplaması ise çalışma günü, prim ödemesi gibi pek çok kritere göre farklılık göstermektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu kendi sitesinde yer verdiği maaş ve emeklilik zamanı bilgileri ile kesinlik içermeden emekli olduğunuzda alacağınız maaşa dair bilgi alabilirsiniz.

İslam Memiş gram altında bombayı patlattı! Elindekileri satanlar başlarına vuracak! İşte detaylar!

Asgari ücretin işverene etkisi! Asgari ücret işverene ne kadara mal oluyor?

Hangi tarımsal destekler ödeniyor? 2023 mazot gübre desteği ne zaman ödenecek?