Rayiç bedel nedir? Nasıl sorgulanır?
Rayiç bedel kısaca gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeri olarak ifade edilir. Peki mal alım-satım yaparken ortaya çıkan ve olan rayiç bedel nedir? Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...
Belirli bir birikim sahibi olunduktan sonra herkesin hayali bir konut, arsa ya da arazi alma düşüncesidir. Taşınmaz bir mala sahip olanları ya da olacakları yakından ilgilendiren, özellikle de o mal ile alım satım yaptıkları dönemde gündem konusu olan en önemli konulardan biri rayiç bedeldir.
Sabah'ta yer alan habere göre; taşınmaz malların, (ev, konut, arsa, arazi, vs.) güncel piyasa şartlarına veya arz-talep isteklerine göre yıldan yıla değişiklik gösteren değer 'rayiç bedel'dir.
Rayiç bedel kısaca gayrimenkulün günümüz piyasasındaki alım-satım değeri olarak ifade edilir. Peki mal alım-satım yaparken ortaya çıkan ve olan rayiç bedel nedir? Rayiç bedel hesaplama ve sorgulama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...
Arz talep dengesinin bir sonucu olarak ortaya çıkan rayiç bedelde, alınan taşınmazın mesafe uzaklığına göre hesaplaması yapılır. Rayiç bedel, Bakan Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile beraber gündeme geldi.
Bir taşınmaz alırken karşımıza sıklıkla çıkan rayiç bedelin ne olduğu ev, konut, arsa vs. almak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
RAYİÇ BEDEL NEDİR?
Taşınmaz almak isteyen vatandaşlar rayiç bedelin ne olduğunu merak ediyor. Rayiç bedel bir arsa, konut, arazi gibi taşınmaz mal alım-satımda sahip olan, vatandaşların bilgi sahibi olması gerekli olan konulardan biri. Rayiç bedel arz, talep dengesine göre değişir.
İnsanları ilgilendiren rayiç bedel, bir taşınmaz ya da araç alım-satımında, alınan malın fiyatını belirlemek için başvurulan bir yöntem. Bir taşınmaz malın ücretinin, rayiç bedelden daha düşük olmaması gerekmekte. Bu bedelin tespiti ise Maliye Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği değerlendirme kararı sonrası valilik tarafından atanan bir komisyon tarafından yapılıyor. Bir rayiç bedel:
-Bir rayiç bedel piyasada oluşan değeri ve arz-talebe göre değişen bu denge, alıcıların mahalle, semt, ilçe, ulaşım rayiç bedeli etkileyen önemli şartlardan.
-Bir rayiç bedelde emlak vergisi esas alan değerin alınan taşınmazın, minimumbedeli hesaplanır. Genellikle bu taşınmazın piyasa değerinin altında olan değerini ise emlak vergisi esas alan değer şeklinde isimlendirilir.
RAYİÇ BEDEL SORGULAMA
Alınan bir taşınmazın rayiç bedelini öğrenmk için birçok yol bulunuyor. Bunlardan ilki e-devlet sistemine giriş yaparak rayiç bedel sorgulamasını yapmak. Diğer bir yöntem ise Gelir İdaresi Başkanlığının sitesi üzerinden sorgulama yapmak.
E-devlet ile sorgulama yaparken:
En yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında aldığınız e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranız ile e-devlet sitesine giriş yapın. Belediye hizmetlerine tıklayarak bulunduğunuz, alacağınız bir taşınmazın nerede, hangi ilçede olduğunu seçin. Arsa rayiç değerine tıklayın, burada mahalle adı, cadde/sokak adı, yılı doğru bir şekilde girdikten sonra sorgula butonuna tıklayın. Böylece almak istediğiniz arazinin rayiç bedeli öğrenilebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı ile sorgulama yaparken:
Bu web adresi üzerinden https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yayinlar/arsa-ve-arazi-asgari-metrekare-birim-degerleri Gelir İdaresi Başkanlığının sitemine giderek rayiç bedel sorgulaması yapılabilir. Burada seçmek istediğiniz şehrin rayiç bedel değerini öğrenebilirsiniz.
RAYİÇ BEDEL HESAPLAMA
Taşınmaz bir mal alırken, taşınmazın rayiç bedelinin hesaplamasında dikkat edilmesi gerekilen kurallar bulunmakta. Taşınmaz bir malın rayiç bedelinin hesaplamasını yaparken öncelikle bulunduğu semtteki, mahallede bulunan en az diğer 3 gayrimenkulün metrekaresi ve rayiç bedellerinin bilinmesi gerekmekte. Rayiç bedel hesaplama robotu ile hesaplama şöyle yapılıyor:
-Gayrimenkulün yer aldığı ilçede metrekare başına kaç TL rayiç bedel olduğunu, diğer 3 evin rayiç bedelinin toplamının, 3 evin metrekare toplamına bölerek hesaplamasını yapabilirsiniz.
-Diğer bir yöntem ise gayrimenkulün gerçeğe yakın rayiç bedelini, ilk yaptığınız aşamada bulduğunuz metrekare başına düşen bedelini, esas rayiç bedeli bulunmak istenen konutun metrekaresi ile çarparak hesaplayabilirsiniz.
Tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder?