27 / 04 / 2024

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Rayiç bedel ifadesi, alınacak ya da satılacak olan gayrimenkulün güncel piyasa değerini tanımlamak için kullanılıyor. Peki, Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeline rayiç bedeli deniyor. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde ifade ediliyor. 

Valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından belirlenen rayiç bedeli, gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değerini gösteriyor. Gayrimenkulün yer aldığı şehir ve semt, çevresinde bulunan sosyal imkanlar ya da ulaşım noktalarına yakınlığı gibi kriterler, rayiç bedelin belirlenmesindeki en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor. 

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Rayiç bedeli hesaplama işlemleri; konutlar, arsalar ve taşıtlar için ayrı ayrı olarak yapılıyor. Konut ve arsa rayiç bedeli hesaplanırken aynı muhitte ve benzer özelliklerde bulunan üç farklı konut ya da arsa baz alınıyor. 

Bedeli çıkarılacak olan gayrimenkulün metrekaresi, referansların metrekareleriyle karşılaştırılıyor. Bu sayede tapu rayiç bedeli elde ediliyor. 

Oturduğunuz evin rayiç bedelini hesaplamak için yaşadığınız semtte yakın dönemde satılmış, koşulları sizin evinize benzeyen üç farklı ev belirleyebilirsiniz. Bu evlerin toplam değerlerini toplam metrekarelerine bölebilir, elde ettiğin birim fiyatı da oturduğunuz evin metrekaresiyle çarparak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. 


Geri Dön