Emlak Terimleri

Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

Rayiç bedel ifadesi, alınacak ya da satılacak olan gayrimenkulün güncel piyasa değerini tanımlamak için kullanılıyor. Peki, Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler... 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266

Bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeline rayiç bedeli deniyor. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde ifade ediliyor. 

Valiliklerin atadığı komisyonlar tarafından belirlenen rayiç bedeli, gayrimenkulün güncel piyasa koşullarındaki en düşük değerini gösteriyor. Gayrimenkulün yer aldığı şehir ve semt, çevresinde bulunan sosyal imkanlar ya da ulaşım noktalarına yakınlığı gibi kriterler, rayiç bedelin belirlenmesindeki en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor. 

Rayiç bedeli hesaplama işlemleri; konutlar, arsalar ve taşıtlar için ayrı ayrı olarak yapılıyor. Konut ve arsa rayiç bedeli hesaplanırken aynı muhitte ve benzer özelliklerde bulunan üç farklı konut ya da arsa baz alınıyor. 

Bedeli çıkarılacak olan gayrimenkulün metrekaresi, referansların metrekareleriyle karşılaştırılıyor. Bu sayede tapu rayiç bedeli elde ediliyor. 

Oturduğunuz evin rayiç bedelini hesaplamak için yaşadığınız semtte yakın dönemde satılmış, koşulları sizin evinize benzeyen üç farklı ev belirleyebilirsiniz. Bu evlerin toplam değerlerini toplam metrekarelerine bölebilir, elde ettiğin birim fiyatı da oturduğunuz evin metrekaresiyle çarparak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. 

E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?

E-devlet üzerinden rayiç bedeli almak, oldukça kolay bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. İlk işlem olarak e-devlet sistemine vatandaşlık numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor. 

Eğer geçerli bir e-devlet şifreniz yoksa ise mobil bankacılıkta kullandığınız şifreler de sisteme girmek için kabul ediliyor. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ise değerini sorgulamak istediğiniz gayrimenkulün bulunduğu belediyenin sayfasına girmeniz ve sonrasında da “Emlak vergisi bildirim sureti” sekmesini tıklayarak değer sorgulama işlemini başlatmanız gerekiyor. 

Yukarıda sıraladığımız bu işlemleri doğru bir şekilde yaparak gayrimenkulünüzün rayiç bedelini kolaylıkla öğrenmiş olursunuz. Dilerseniz bu bilgilerin bulunduğu sayfayı barkodlu belge olarak e-devlet üzerinden indirebilir ve yazdırarak çıktısını da alabilirsiniz. 

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Reddi miras süreci nasıl işler?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?