Rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır?
Gayrimenkul alım satımı yaparken malın güncel pazar değerini doğru bir şekilde belirlemek oldukça önemlidir. Rayiç bedel, bir mülkün piyasa değerini yansıtan bir değerlendirme güvencedir ve değerinin altında satılmasını önler. Bu nedenle taraflar arasında adil işlem yapılması için hesaplanmalıdır.
RAYİÇ BEDELİ NE DEMEK?
Rayiç bedel, bir malın güncel piyasa değerini ifade eden önemli bir kavramdır. Ayrıca pazar değeri veya piyasa değeri olarak da adlandırılır. Rayiç bedel özellikle arsa, konut, ve araç gibi önemli kıymetlerin alım satım işlemlerinde adil bir temel oluşturmak amacıyla geliştirilmiştir. Rayiç bedelin amacı bir malın değerinin çok altında veya çok üstünde alınmasını veya satılmasını engellemektir.
Bir malın değerinin çok altında satılması, satıcıya ekonomik açıdan alıcıya haksız bir kazanç sağlar. Aynı şekilde bir malın değerinin çok üstünde satılması durumunda, alıcı ekonomik yönden zarar görürken satıcı haksız bir kazanç elde eder. Rayiç bedel hem alıcıların hem de satıcıların çıkarlarını koruma amacı taşır. Bu sayede alım satım işlemlerinde adil bir denge sağlanır.
RAYİÇ BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
Rayiç bedel hesaplama, konutlar, arsalar ve araçlar için ayrı ayrı gerçekleştirilmesi gereken bir değerlendirme işlemidir. Konutların rayiç bedel hesaplaması aynı mahallemizde bulunan ve benzer özelliklere sahip üç farklı konutun değeriyle mümkündür. Bu konutların rayiç bedelleri toplanır ve aynı şekilde metrekareleri de toplanır. Ardından rayiç bedellerin toplamı, metrekarelerin toplamına bölünür. Bu işlem sonucunda elde edilen değer taşınmazın metrekaresi ile çarpılır ve rayiç bedel belirlenmiş olur.
Arsalar için rayiç bedel hesaplaması da konutlarla benzer bir mantığa dayanır. Aynı mahallede yer alan ve benzer özelliklere sahip üç farklı arsa değerlendirilir. Bu arsaların rayiç bedelleri toplanır ve aynı şekilde alanları da toplanır. En sonunda ise rayiç bedellerin toplamı alanların toplamına bölünerek bir metrekare rayiç bedel elde edilir.
Araç rayiç bedel hesaplama işlemi aracın markası, modeli, kilometre durumu ve hasar geçmişine dayanır. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenen kasko değer listesi çerçevesinde değerlendirilir. 2. el araç satışı yapan internet sitelerindeki ilanlar da bu hesaplama işleminde dikkate alınır.
Kentsel dönüşüm sil baştan: Salt çoğunluğa uymayanların hisseleri rayiç bedelle satılacak!
Yeni Evim kampanyasına rayiç bedel engeli!