28 / 04 / 2024

Realty TR, Avrupa ve ABD'de büyüyecek!

Realty TR, Avrupa ve ABD'de büyüyecek!

İşletme tipi franchise sistemini ilk kez gayrimenkule uyarlayan Fatih Elibol, Realty-TR markası ile 5 kıtada ve 47 ülkede gayrimenkul pazarlaması yapıyor. Elibol, Realty TR markasını Avrupa ve ABD'de büyütmeyi hedefliyor.



Fatih Elibol, 1996-2004 yılları arasında Donald Trump'ın yanında satış yöneticiliği yaparak kariyerine başlamış bir girişimci, işletme tipi franchise sistemini ilk kez gayrimenkule uyarlayan Elibol, Realty-TR markası ile 5 kıtada ve 47 ülkede gayrimenkul pazarlaması yapıyor. Elibol, Realty-TR markasını şimdi dünyaya açıyor. Realty-UK için kraliyet onayı alan girişimci, İngiltere'de Türk yatırımcıların franchise ofis açabilmesini sağlayacak.

 

Fatih Elibol, turizmci bir ailenin çocuğu olarak 1980 yılında dünyaya geldi. Ortaokul ve liseyi babasının görevi gereği yurtdışında bulunduğu ülkelerde okudu. 16 yaşındayken New York NYU Leonard N. Stern School Of Business’da işletme ve politik ekonomi dallarında çift ana dal yaparak lisans eğitimini tamamladı. Ardından, Harvard Öniversitesi’nde işletme mastırı yaptı.

 

Çocukluğundan beri gayrimenkul sektörüne ilgi duyan Elibol, 16 yaşındayken üniversitenin ilk yılında New York’ta öğrencilerin yaşadığı konut sorunundan etkilenerek geliştirdiği projesini bir yarışmaya soktu. Evlerini kiraya vermek isteyenler ile ev bulmakta zorlanan üniversite öğrencilerinin buluştuğu dijital bir platform yarattı. Katıldığı yarışmada birincilik kazandı. Bu sayede ABD Başkanı ve emlak devi Donald Trump’ın, Goldman Sachs ve Amerikalı bankacı David Rockefeller’ın dikkatini çekti. Gayrimenkul sektörüne olan ilgisi nedeniyle en düşük maaşı teklif etmesine rağmen Trump’ı tercih etti. 1996 - 2004 yılları arasında Donald Trump’ın yanında satış yöneticiliği yaptı.

 

Realty-Tr ise Elibol’un ABD’de öğrencilik yıllarımda, ev bulma konusunda yaşadığı zorluklardan doğdu. 1996 yılında realty.com olarak temelini attı. 2013 yılı itibarı ile gayrimenkul sektöründe ilk olan ‘işletme tipi franchise sis-temi’ni hayata geçirdi. Bugün 5 kıtada 47 ülkede ofisleri bulunan Realty-Tr, Türkiye’de genel merkezin dışında 11 adet franchise ofis ile hizmet veriyor. İngiltere’de ise merkez ofise bağlı olarak Chelsea ve Westminster’de iki ayrı franchise ofis mevcut.

 

"Pazarlama gücü önemli"

 

Türkiye genelinde portföye sahip olan ve satış gücü yüksek olan yerleri göz ardı etmediklerini söyleyen Fatih Elihol, franehise’larda aradıkları özellikleri ise şöyle anlatıyor: “Bizim için franchise ofisinin nerede olduğundan ziyade pazarlama gücü de önemli. Örnek vermek gerekirse; Ege bölgesinde bir ilçede var olan franchise’ımız, satış rakamları itibariyle en önde olanlar arasında. Bu işi daha önce yapmış olmaları da gerekmiyor. Müşterilerine, nitelikli çalışanları, franchise ağı ve ülke ortaklan ile eksiksiz, güvenilir ve kaliteli hizmet sunmaları, bunları yaparken de yüksek iş ahlakı prensiplerinden taviz vermemeleri önceliklerimiz arasında yer alıyor. Dürüst ve güvenilir olmak, lider, öncü ve yenilikçi olmak, müşteri odaklı ve kaliteli hizmet sunmak, topluma, insana, çevreye saygılı ve duyarlı olmak ve en önemlisi şeffaf olmak çok önemli.”

 

250 girişimci arıyor

 

Elibol, işletme tipi franchise sistemini şöyle açıklıyor: “Ülkenin her bölgesinde franchise ofislerimizin güçlerine güç katmak için çalışıyoruz. Ofisleri kuruyoruz, avukat ve mali müşavirlik desteği veriyoruz, çağrı merkezini yönetiyoruz, ilanlarını biz yayınlıyoruz, ofis giderlerini ve basılı malzemelerini temin ediyoruz. Danışmanlarımıza kişisel ve mesleki gelişimlerini teşvik edici programlar ve eğitim imkanları sunuyoruz.”

 

Realty-TR'ın portföy değerinin 2017 yılı itibariyle 800 milyar Euro'ya ulaştığını belirten Elibol, ayda ortalama 12 bin franchise başvurusu aldıklarını vurguluyor. Elibol, Türkiye genelinde 250 adet franchise şubeye ulaşmak istediklerini sözlerine ekliyor.

 

Franchise giriş bedeli olarak yıllık 10 bin TL + KDV alınıyor. Beş yıllık peşin ödeme yapılması halinde alınan ücret 40 bin TL + KDV oluyor, iş ortaklarına; 7/24 çağrı merkezi desteği, portföylerinde yer alan gayrimenkullerin 5 kıtada 47 ülkeye 12 dilde pazarlama imkanı, uluslararası hukuk desteği, dünya genelindeki gayri-' menkul fuarlarına portföylerinin taşınması gibi destekler de sunuluyor. Royalty ise alınmıyor.

 

Ortak girişim yapılabiliyor

 

Türk yatırımcılara başta Ingiltere olmak üzere dünyanın 5 kıtasında fanchise ofisi açma imkanı sağladıklarını belirten Elibol, İngiltere’de franchise verebilmenin birçok sektörde bir çok marka için zor olduğuna dikkat çekiyor. Yedi yıldır yürüttükleri çalışmalar sonunda franchise sistemlerinin kraliyet onayı aldığını ifade eden Elibol, şöyle devam ediyor: “Bugün ülkemizdeki sistemimiz ile her şey aynı. Tek fark, Türkiye’de işinin başında oluyor franchise’larımız. Ancak, İngiltere’de bu tüm yükümlülükleri ile merkezimizde, dilerse ofisinin başına geçip çalışabiliyor. Bu gerekli de değil çünkü işletme sorumluluğu tamamen genel merkezde. Mali ve hukuki sorumluluklar dahilinde yasası olan bir ülkede, garantili bir yatırım yaprak hem her yıl net kâr alıyor yatırımcımız, hem de oturma izni gibi tüm yasal haklara sahip oluyorlar. Dilerse franchise’larımız bu yatırımı ortak girişimle de gerçekleştirebiliyorlar. Bu da tüm yasal haklardan diğer ortakların ve ailelerinin de yararlanabilmesini sağlıyor. Bu imkanlardan yararlanmak için İngiltere’de yaşamak, orada olmak gibi bir zorunluluğunuz da yok.”

 

İngiltere'de 150 ofise ulaşılması hedefleniyor. Beş yıllık franchise bedeli olarak 40 bin Sterlin alınıyor. Toplam yatırım maliyeti ise 144 bin 800 Sterlin olarak bildiriliyor. Bu maliyetler ofis formatı için geçerli, dükkan formatında ise maliyetler yükseliyor. Nedeni ise ofisin kirası ve dekorasyonu. Elibol, “Biz yatırımcının ikinci sene dükkan formatına geçmesini, kazandığı ile yatırımını yükseltmesini öneriyoruz" diyor.

 

Avrupa ve ABD'de büyüyecek

 

Bu sistem sayesinde sektörde istikrarlı ve bir fark yaratma yolunda ilerlediklerini ifade eden Elibol, öncelikli olarak İngiltere operasyonunu hayata geçirdiklerini belirtiyor. REALTY-UK olarak İngiltere’de iki ofislerinin aktif olduğunu söyleyen Elibol, “Çok kısa bir zamanda, 2018’in ilk aylarında merkez ofisimizin yanı sıra beş franchise’ımızın açılışını daha gerçekleştireceğiz. Sonrasında ise 2018 yılı içinde Avrupa ve Amerika operasyonlarına hız vereceğiz. 2018’in son çeyreğinde de Birleşik Arap Emirlikleri operasyonunun hızlanması yönünde harekete geçeceğiz” diyor.


Geri Dön