Recep Altepe: TOKİ artık Doğanbey gibi bir işe girmez!
Habertürk Televizyonu`nda Balçiçek İlter`in konuğu olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe açıklamalarda bulundu. Altepe, Bursa Doğanbey projesinin yalnızca inşaatının TOKİ'nin yaptığını, bir daha da böyle bir işe girmeyeceğini söyledi...
Doğanbey TOKİ projesiyle ilgili gelen eleştirilere de cevap veren Altepe, "TOKİ burada lüzumsuz yere suçlanıyor. TOKİ sadece inşaatı yaptı. Planlar vardı. Orada 20 yıllık binalar, hastaneler var. Bunlar 1991 yılında yapılan planlar. Biz yeni plan yapmadık. Yeni plan yapsak mahkeme iptal eder. Durduk yerde 3-4 katlı binaların yanında 20 katlı binalar olmaz. Bunların uygulamasını yaptı TOKİ. TOKİ burada 100 milyon liranın üzerinde katkı yaptı" dedi. Altepe, "siz beğendiniz mi" sorusuna, "Biz orada bina dikileceğini biliyorduk. Yeni bir şey değil. TOKİ`nin yaptığı bir şey de değil. Burada da büyük miktarda para aktardı. Bundan sonra TOKİ gelmez, böyle inşaatlara girmez. Zarar ediyor. Niye öyle bir şeye girişsin. Kentsel dönüşüm zor bir şey. Vatandaşın beklentisi, "Devlet benim dairemi yapsın, karşılığında daha güzelini yapsın. Fark ödemeyeyim" istiyor. Vatandaş daha bilinçli duyarlı olmalı" şeklinde cevap verdi.
TABAKHANELER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜKŞEHİR YAPACAK
Başkan Altepe, Tabakhaneler Kentsel Dönüşüm Projesi`nde yatırımcılarla yer sahiplerinin anlaşamadığını kaydederek, "Tabakhaneler Kentsel Bölgesi önemli. 135 işletme vardı. Bunu 40 kilometre şehir dışına taşıdık: Yer sahipleri ile yüklenici firma arasında bir anlaşma sağlanmasını istedik. Altyapı desteği verdik. Kendi aralarında anlaşamadılar. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile biz yatırımcı olarak girmeye karar verdik. Proje üzerinde anlaşanlarla anlaşacağız. Anlaşamayanlara parasını vereceğiz. Büyükşehir olarak Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapacağız" diye konuştu.
BUDO 500 BİN KİŞİ TAŞIDI
Başkan Altepe, Bursa`da raylı sistem konusunda en iyi yatırımı yaptıklarını kaydederek, "Bugüne kadar 22 kilometre yapılmıştı. Biz 4,5 yolda 26 kilometre inşa ettik. En iyi çözüm raylı sistemler. Şehrin planlaması 50 bin kişiye göre yapılmış ama şu an şehir merkezinde 2 milyon kişi yaşıyor. yolların yetmesine imkan yok. Araçlarınızı şehir merkezine getirmeyeceksiniz. Tramvaylar yapıyoruz. İlk yerli tramvayı biz yaptık. 6,5 kilometrelik hat bitti. Bunlarla birlikte amacımız küçük araçlar trafiğe çıkmasın. Hem denizden hem havadan ulaşım konusunda iyi bir köprü kurduk. Budo 24 Ocak`ta başladı. Bir yılı doldurmadı 500 bin kişiyi taşıdık. Nisan başında deniz uçağı başladı. İlgi görünce sefer sayılarını arttırdık. Bursa`dan İstanbul`a 20 dakikada ulaşıyorsunuz. Bundan sonraki hedeflerimizden birisi marka kent Bursa`nın termal, tarih ve medeniyetlerle ön plana çıkması. Sanayi kenti Bursa`da kendi markalarımızın üretilmesi. Ticaret şehri Bursa olması. Şu anda 1 milyona yakın turist sayısını da 5 milyona çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.
Bursa Olay Gazetesi