Recep Altepe: Türkiye'nin en önemli meselesi kentsel dönüşüm!
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin en önemli meselesinin kentsel dönüşüm olduğunu belirtti...
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin en önemli meselesinin kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm çalışmalarının medya ve halkla ilişkiler ayağı ne kadar başarıya ulaşırsa, halkımızın değişim ve dönüşüme yönelik inancı da o oranda artacaktır" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Türkiye´de bulunan 20 milyon konuttan en az 6.5 milyonunun mutlaka yenilenmesi gerektiğini kaydetti.
Marmara Belediyeler Birliği´nin (MBB) Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliğiyle düzenlediği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da desteklenen ´Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm Sempozyumu´ İstanbul Yıldız Sarayı´nda yapıldı. Kentsel dönüşüm ve medya ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alındığı sempozyumun açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek, medya temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Halkla ilişkiler ayağı çok önemli
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, vatandaşı kentsel dönüşüme inandırmanın, uygulamanın başarıya ulaşması açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Demokrasilerde halka rağmen icraat yapılamayacağına, halkın kentsel dönüşüme dahil edilmesinin her zaman birinci öncelik olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Altepe, vatandaşın eğitim ve tespitle başlayan, doğru adımlarla pekişen kentsel dönüşüm çalışmalarına kolaylıkla dahil edilebileceğini vurguladı. Bakanlık, belediyeler ve özel sektörce üretilen projelerin halka iyi anlatılamaması durumunda sürekli problemler çıkacağını dile getiren Başkan Altepe, "Doğru yapılmış kentsel dönüşüm çalışmalarının başarıya ulaşması için medya ve iletişim planlamalarının da doğru yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının medya ve halkla ilişkiler ayağı başarıya ulaşırsa, halkımızın değişim ve dönüşüme yönelik inancı da artacaktır" diye konuştu.
Hedef ortak aklı harekete geçirmek
Toplantıların hedefinin ´ortak aklı harekete geçirmek ve MBB´ye üye belediyelerin sıkıntılarına daha etkili çözüm üretmek´ olduğunu kaydeden Başkan Altepe, kentsel dönüşüm sempozyumu gibi toplantılarla üye belediyeler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı geliştirmek, görüş alışverişinde bulunarak tecrübe paylaşımını sağlamak istediklerini söyledi. Toplumsal değerlerin en önemlilerinden olan istişare ve meşveret kültürünün bu tür toplantılarda kök salarak geliştiğini anlatan Başkan Altepe, "Yerel seçimlere kısa bir zaman kala yaptığımız bu tür organizasyonlar, bir yandan üye belediye başkanlarımızı hizmet yolunda teşvik ederken bir yandan da onlara moral ve motivasyon desteği sağlamaktadır" dedi.
Kentsel dönüşümün sadece Marmara Bölgesi´nin değil bir bütün olarak Türkiye´nin problemi olduğunu belirten Başkan Altepe, hem estetikten hem de fen ve mühendislik kurallarından mahrum yapı stoklarının yalnızca şehirleri değil buralarda yaşayan insanların sosyal hayatlarını ve iç dünyalarını da tehdit ettiğini vurguladı. Sağlıksız mekanlarda sağlıklı nesillerin yetişmesinin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Altepe, "Bu bakımdan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkındaki Kanun, yapacağımız çalışmalar açısından büyük önem taşımaktadır. Kanunun uygulanmasına dair bugün burada yapacağımız görüşmeler, bizlere önemli bir perspektif kazandıracaktır" şeklinde konuştu.
6,5 milyon bina yenilenmeli
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, kentsel dönüşümün Türkiye´nin en önemli meselesi olduğunu vurguladı. Türkiye’de bulunan 20 milyon konuttan en az 6.5 milyonunun mutlaka yenilenmesi gerektiğini kaydeden Bakan Bayraktar, bu konuda Türkiye´de kafa yorabilen herkesin bu işe elvermesi, destek verip risk alması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başarıya ulaşmasında medyaya da büyük görevler düştüğünü kaydeden Bakan Bayraktar, "Sağ olsunlar, her gün gazetelerde kentsel dönüşümle ilgili haberler yer alıyor. Fakat bu durum bununla sınırlı kalmamalı. İşi siyasetin de dışına çıkartacak, fırsatçıları eleminize edecek şekilde, basının bu konuya daha hassas şekilde eğilmesi ve olayı sürüklemesi lazım. Hep birlikte taşın altına elimizi koyalım ki 1999´daki gibi 20 bin insanımızın hayatını kaybettiği, ülkemizin milyarlarca dolarına mal olan travmalardan kurtulabilelim" dedi.
Demokrasilerle idare edilen ülkelerde vatandaşa rağmen bir şey yapılamayacağını, vatandaşla devletin kentsel dönüşüm olayını içselleştirmesi gerektiğini kaydeden Bakan Bayraktar, "Tekrar ediyorum, Türkiye´nin en önemli meselesi kentsel dönüşümdür. Bu işi hakkıyla, yorulmadan, bıkmadan, vatansever bir şekilde halka anlatmamız, benimsetmemiz, kabullendirmemiz, gönüllülük boyutunu yakalamamız lazım. Fırsatçıları, açıkgözlüleri, art niyetli insanları eleminize etmemiz lazım. Bu bizim olmazsa olmazımızdır" diye konuştu.
Belediyelere kolaylıklar getirildi
Mayıs ayında TBMM Genel Kurulu´ndan geçerek yasalaşan ´Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun´un kentsel dönüşümün uygulanmasında belediyelere müthiş kolaylıklar getirildiğini kaydeden Bakan Bayraktar, "Mesela ´Riskli bina, alan´ diyoruz. Bunlar nedir, 3´te 2´lik çoğunlukla karar vermek nedir. Vatandaşın aldığı kredilerin geri dönüşü nasıl olacaktır? Yasa tüm bu alanlarda destekleyici rol oynayacak. Medeni, şeffaf toplum olup dünyayla bütünleşeceksek, özeleştiri yapıp problemlerimizi en kısa zamanda en kısa yoldan çözmemiz gerekiyor" dedi.
Bakan Bayraktar, konuşmasında başta İstanbul ve Bursa olmak üzere deprem riski altındaki tüm belediyelerin kentsel dönüşümü ana vitrinlerine koymasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bu konuda seçilip seçilmeme meselesinin göz ardı edilmesin isteyen Bakan Bayraktar, "İnsanlar için doğrusu neyse onu yapmamız lazım. Bu yasa vatandaş eksenli yasadır. Devlet bu işi konfirme etmeyecektir. Biz işi koordine edip, kolaylık sağlayacağız. Vatandaş, ´Benim yapım riskli´ diyecek, biz de bu riskin giderilmesini sağlayacağız. Yoksa devlet herkesin derdine aynı anda çare üretecek diye bir şey yok" ifadelerini kullandı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek de konuşmasında, kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken şehir bilinci oluşturulmasının önemine değindi. İnsanlara yaşadıkları şehirleri benimsetecek enstrümanlar sunarak kentsel dönüşüm çalışmalarının kolaylaştırılabileceğini söyleyen Yüksek, bilinç ve sevginin her işin başı olduğunu, oluşturulacak şehir bilincinin kentsel dönüşüm çalışmalarını her an kontrol altında tutacağını ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, sempozyumun 1. oturumunda medyanın duayen isimlerinden Mehmet Ali Birand, İsmail Küçükkaya, Mahmut Övür, Ali Cağatay ve Abbas Güçlü ile kentsel dönüşüm konusunu tartıştı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi