27 / 04 / 2024

Recep Altepe: Yapılan bina bahçesiyle de kaliteli olmalı!

Recep Altepe: Yapılan bina bahçesiyle de kaliteli olmalı!

Bursa'nın daha yeşil bir kent olması konusunda önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe; "Yapılan her site, inşaat, bina sadece bahçesiyle değil cephesiyle de kaliteli olmalı. Bunun için uğraşıyoruz." dedi...



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın daha ‘Yeşil’ olması amacıyla çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, “Bursa’da en iyi noktada, kişi başı düzenlenmiş yeşil alan miktarı 6 metrekare civarında. İddialıyız. Bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz” dedi.


Bursa’yı sağlıklı bir geleceğe taşırken kaliteden ödün vermeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi ziyaretinde, peyzaj mimarlarından çalışmalarıyla ilgili brifing aldı. Bursa’nın yeşil kimliğini artırmak amacıyla çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten Başkan Altepe, “Şehri geleceğe taşıyan insanlar olarak kentimiz için her şeye özeniyoruz. Kentimizin kalite kenti haline gelmesi, kentin yaşam kalitesinin artması, bu konuda örnek çalışmaların bizim şehrimizde olması ve bu örneklerin Bursa’dan alınması bizim için en büyük heyecandır. ‘Çevre’ veya ‘kent’ sadece çıplak binalardan oluşmuyor. Bunların arasının da doldurulması gerekiyor. Tüm yeşil bölgelerin ve peyzaj alanlarının düzenlenmesi, bakımlı ve kullanılabilir hale gelmesi gerekiyor. Bu konuda şehirlerimiz çok geride. Bursa’mıza da bu konuda yapılacak çok şey var” diye konuştu.


“Kaliteyi artıran çalışmalar devam ediyor”

Bursa’nın örnek kimliğine önem verdiklerini anlatan Başkan Altepe, “Bursa olarak iddialıysak, yapılan her çalışma da iddialı olmalı. Yapılan her site, inşaat, bina sadece bahçesiyle değil cephesiyle de kaliteli olmalı. Biz de bunun için uğraşıyoruz” dedi.


Başkan Altepe, Bursa’da kentin bugüne kadar farkedilmeyen değerlerinin öne çıkarıldığını ifade ederek, “Bursa’da bugün harabe halinde, dökük eser pek kalmadı. Ana caddeleri restore ediyor, cephe ıslahları yapıyoruz. Öncelikle insan kalitesinin artması ve kentin medeniyet seviyesinin yükselmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.


“Güzel bir bahçeden geçince içiniz açılıyor”

Yapılan tüm güzel çalışmaların insanlara etki ettiğini de sözlerine ekleyen Altepe, “Bunun yansıması da şehre oluyor. Binaları biz yapıyoruz, bu binalar bizi etkiliyor. Bahçe ve park bizi etkiliyor. Güzel bir bahçeden geçince içiniz açılıyor, moraliniz düzeliyor. Bunun pozitif faydasını görüyoruz. Biz de bunların yapılmasına önem veriyoruz ve bu konuda geri olduğumuz için kendimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Türkiye olarak birçok önemli konunun yeni farkına varıldığını vurgulayan Altepe, “Umarım gerekli adımlar atılır. Herkeste bu kentlilik bilinci oluşur. Bursa’da en iyi alanda kişi başı düzenlenmiş yeşil alan 6 metrekare civarında. Bunun çok daha artırılması gerekiyor. Biz Bursa olarak iddialı bir şehiriz. Bunun için bu işlerimizi severek isteyerek yapıyoruz ve kaliteyi yakalamak için elimizden gelen performansı göstermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.


“Bir şehrin görsel güzelliğinin vazgeçilmez unsuru peyzajdır”

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Yörüklü de Başkan Altepe’nin, Bursa’nın doğal ve kültürel değerleri üzerinde güzellikler yaratan proje ve çalışmalarının kent için kazanç, peyzaj mimarları için de umut verici ve heyecanlandırıcı olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil odaklı çalışmalarını önemsediklerini kaydeden Yörüklü, “Peyzaj, bir şehir için çok önemlidir. Biz peyzaj mimarları olarak da böyle güçlü bir yapıyla bir aradayız. Kentin karar mekanizmalarına özellikle de belediye başkanlarına çözüm ortağıyız. Çünkü çatımız altında kamu kurumunda çalışanlar, özel sektörde çalışanlar, bitki üreticileri ve üniversitede öğretim görevlileri bulunuyor” diye konuştu.


Kamuoyunu peyzaj konularında bilinçlendirmenin de görevlerinden olduğunu anlatan Yörüklü, “Bir şehrin görsel güzelliğinin vazgeçilmez unsuru peyzajdır. Sanayileşmenin ve kentleşmenin getirdiği, ekosistem açısından olumlu olmayan etkilerin ortadan kaldırılması, sosyal ve psikolojik etkileri iyileştiren de yine peyzaj çalışmalarıdır” diyerek, kent yönetiminin peyzaj ağırlıklı çalışmalarına her türlü desteği vermek istediklerini belirtti.


“Peyzaj mimarlarına imza yetkisi verilmeli”

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selami Sözer de Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’daki çalışmalarıyla kenti sağlıklı bir geleceğe taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Sözer, peyzaj mimarlarının sorunlarına değinerek, “Bursa genelinde 700 peyzaj mimarı varsa ve bu projeleri üretme yetkisine ve gücüne sahipse peyzaj mimarlarının haklarının da verilmesi lazım. Nedir bu hak? Mimarın imza yetkisi olduğu kadar peyzaj mimarının da imza yetkisi olmalıdır. Biz bunu 11 ilde, hatta Bursa’mızdan çok daha küçük nüfuslarda sağladık. Büyükşehir Belediyesi olarak, yeşil ve rekreasyon alanlarına önem verdiğinizi biliyoruz” dedi.

Sözer, konuyla ilgili olarak gerekli düzenlemenin yapılması konusunda Başkan Altepe’den destek beklediklerini sözlerine ekledi.


“İmar hukuku konusunda sıkıntılıyız”

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak ise mesleğin sıkıntılarına işaret ederek, “En büyük sıkıntımız yapı ruhsat aşamalarında peyzaj projelerinin maalesef tanımlarla planlara yer alması. Mesela Bursa il imar yönetmeliğimizde diyor ki, peyzaj projesi 6. sıraya alınmış. Planlı alanlar tipi imar yönetmeliğine dayanakla çalışıyorsunuz bunu. Planlı alanlar tipi imar yönetmeliğinde, çok ilginç, mimari projeyle beraber tanımlanıyor. A maddesinde mimari proje ve beraberinde peyzaj projesi statik projeden önce geliyor. Aslında bu bütün kamu yöneticilerimize şu mesajı veriyor. Bir parsel üretiminde bir bina üretim süreci ve bir yapı üretim süreci varsa mimarlık ve peyzaj mimarlığı disiplini parsele aynı anda giriyorlar. Çünkü peyzaj mimarın da o parselle ilişkin, iç ve dış duvar yerleri, istinat duvar kotları gibi statik projeyi de etkileyecek olan bir süreci var. Ama maalesef, “Peyzaj mimarları bitki dikerler” şeklindeki ezberi bozduramıyoruz. Bu noktada da imar hukuku içerisinde yer almamıza ilişkin desteğinizi bekliyoruz” diye konuştu.


Brifingin ardından odaya kayıtlı genç peyzaj mimarları, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı orta refüj düzenlemesi konulu projesini Başkan Altepe’ye hediye etti. Altepe’ye, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar ile bürokratlar da eşlik etti.


Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön