Recep Ocak'tan Kdz. Ereğli'ye planlanan Geçici Yükleme Boşaltma Limanı açıklaması!
Zonguldak’ ın Alaplı ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Recep Ocak, Kdz. Ereğli tersaneler bölgesindeki alana geçici yükleme boşaltma limanının yapılmasına yönelik girişimleri eleştirdi...
Zonguldak’ın Alaplı ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Recep Ocak, Kdz. Ereğli tersaneler bölgesindeki alana geçici yükleme boşaltma limanının yapılmasına yönelik girişimleri eleştirerek, “Bölgede küçük hesaplar yapılmasın, uzun vadeli hesaplar yapılarak bölgenin yararına olacak işlere beraber imza atalım” dedi.
Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, ALPORT Liman projesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, son zamanlarda kamuoyunda Kdz. Ereğli tersaneler bölgesindeki alana Geçici Yükleme Boşaltma Limanı'nın yapılacağına yönelik söylemlerin ise manidar olduğunu söyledi.
ALPORT Liman projesi ile ilgili Taş Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı'nın da katıldığı Alaplı’da düzenledikleri toplantıda Kdz. Ereğli’deki Zonguldak’taki, Akçakoca’daki ve Düzce’deki TSO başkan ve yöneticilerinin ve sivil toplum örgütlerinin ALPORT Liman projesinin yanında olduklarını deklare ettiklerini hatırlatan Ocak, “ALPORT Liman Projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Son zamanlarda kamuoyunda oluşan Ereğli tersaneler bölgesindeki alana Geçici Yükleme Boşaltma Limanı'nın yapılacağına yönelik duyumlar aldık. Bu konuda Kdz. Ereğli’deki Zonguldak’taki, Akçakoca’daki ve Düzce’deki TSO başkan ve yöneticilerinin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Alaplı’da yaptığımız ve ALPORT Liman projesi yatırımcısı Taş Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı'nın da katıldığı toplantıda tüm TSO başkan ve yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ALPORT Liman projesinin yanında olduklarını o toplantıda deklare etmişlerdir. Bugün ne oldu ise Ereğli tersaneler bölgesindeki boş alanın Geçici Yükleme Boşaltma Limanı'nın yapılacağı söylentileri dolaşmakta, ben bu konuda kamuoyuna şunu belirtmek istiyorum. Davamız Alaplı ise biz bu limanın ilçeye yapılmayacağı endişesi taşımıyoruz. Alaplı’ya bu liman kesinlikle yapılacaktır. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyorum. Çünkü biz hiçbir şekilde devletten destek ve yardım beklemiyoruz. Bu projeyi yatırımcı kendi kaynakları ile yapacaktır. Taş Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı'nın da Türkiye de yapmış olduğu işler ortadadır. Kendileri büyük projelere imza atmıştır. Bunu yapacak güce sahip olduğunu bu konuda finansmanın kendisine ait olduğunu burada TSO odaları ve sivil toplum örgütleri ile yaptığı toplantıda belirtmiştir. Kendileri de burada TSO başkanlarının desteğini de görerek burada yatırım azmi bir kat daha artmıştır. ALPORT Liman projesinin tamamen izin süreci bitmiş, CED raporları alınmış, tüm projeleri yapılmış sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yer tahsisi konusunda izni kalmıştır. Bu izninden bir an önce hükümetimiz tarafından verilmesini istiyoruz. Alaplı’da ALPORT liman projesinin bölgeye çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Liman asla ve asla Filyos projesine karşı bir proje değildir. Filyos projesinin devamındaki bir proje olarak nitelendiriyoruz” dedi.
ALPORT limanın çevre illerin yanı sıra bölgedeki yatırımcılara faydalı olacağını kaydeden Ocak, “Düzce özellikle yatırım noktasında Alaplı ALPORT limanın Düzce bölgesine daha faydalı olacağını, Düzce’deki yatırımcının bugün Haydarpaşa ve Gebze limanlarında yükleme ve boşaltma yaptıklarını bütün kamuoyu biliyor. Oysa ALPORT limanı Düzce’ye 65 kilometre mesafede Haydarpaşa ve Gebze limanları da yaklaşık 140-150 kilometre mesafededir. Bunu yurt dışı bazında ihracat yapan yatırımcılara ve firmalara nakliye açısından destek olacağın düşünüyoruz. Bu konuda Filyos projesinin de bölgeye ve Düzce’ye uzaklığı da 150-160 kilometredir. Çünkü Filyos’a büyük bir proje yapılsa da Düzce’deki, Adapazarı’nda ve Bolu’daki yatırımcının Filyos limanına gitmeyeceğini herkes biliyor. Burada son çıkan Ereğli tersaneler bölgesindeki boş alanın Geçici Yükleme Boşaltma Limanı ile ilgilide bu konuda ki böyle bir ağırlığı kaldıracak bir proje değildir. Tersaneler bölgesi yapıldığında tersanede yapılan gemilerin yapım işlerinin tamamlanmasının ardından iç donanımının yapılması için oluşturulan bir havuzdur. Buranın liman için yapılmasının ve limana dönüştürülmesi masrafı devlet tarafından karşılanacaktır. Ayrıca orada bulunan tersanelerin izinlerinin alınması gerekmektedir. Oradaki havuz tüm tersanelerin ortak kullandığı havuzdur. Oysaki bölgede küçük hesaplar yapılmasın diyorum. Uzun vadeli hesaplar yapılarak bölgenin yararına olacak işlere imza atalım diyorum. Bu Alaplı’da olmuş, Kdz. Ereğli’de olmuş biz bunun hesabını yapmıyoruz. Ama 4-5 yıl önce burada yola çıkılan ALPORT Liman projesinin tamamen izin süreci bitmiş, CED raporları alınmış, tüm projeleri yapılmış sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yer tahsisi izni konusunda bütün herkes yanımızda olmuşken bugün böyle bir şeyin ortaya çıkmasını manidar olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.
ALPORT limanının ilçeye yapılacağından emin olduklarını belirten Ocak, “ Biz asla ve asla kendimizi Kdz. Ereğli ile rekabet halinde olan ilçe olarak görmüyoruz. Çünkü bugün Alaplı’ya yapılacak olan limanın, başbakanımızın deklare ettiği gibi 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık hedefi olan ihracatlar limanlardan yapılacaktır. Bunun için bölgemizdeki ve ülkemizdeki mevcut limanların 2023 yılındaki bu 500 milyar dolarlık ihracatları karşılayacak durumda değildir. Bunun içinde ülkemizde daha çok limana ihtiyaç vardır. Ben ALPORT Liman projesinin ilçeye yapılacağından çok eminim. İnşallah 30 Mart yerel seçimlerinden sonra bu konuya daha çok ağırlık vererek Alaplı’ya bu limanın yapımını gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” dedi.
Milliyet