Kent Haberleri

Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan'a nasıl hitap etti?

Başbakan Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Ataşehir Mimar Sinan Camii'nin dış duvarına Erdoğan'ın Mimar Sinan'a 'Büyük Usta' diye ithaf ettiği cümlelerden oluşan bir levha yerleştirildi. İşte Erdoğan'ın Mimar Sinan için yazdıkları...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından Ataşehir’de inşa ettirilen Mimar Sinan Camisi’nin açılışında şöyle konuştu:


‘Bizim görevimiz’

”Avrupa yakasında bir Süleymaniye var, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki ilk eseri Şehzadebaşı Camisi var. Bir diğer tarafta Sultanahmet ve Fatih camileri var. Fakat bu yakada böyle bir cuma camisi, bir selatin cami mevcut değildi. Arzu ettik ki, bu yakada da birkaç tane selatin cami, cuma camisi olması lazım. Bu kararı verdik. Tabii Ataşehir gelişiyor, gelişti, bu noktalara geldi. Bu noktada da Ataşehir Belediye başkanımıza gösterdiği kolaylık sebebiyle teşekkür ediyorum. Zira bir olmaya, birlikte olmaya, birlikte Türkiye’yi ve İstanbul’u inşaya mecburuz. Mimar Sinan adına ona adeta torunları olarak böyle bir eseri inşa etmek şüphesiz ki bizlerin göreviydi. Onun hatırasına yönelik böyle bir eser, ülkemizde ne yazık ki olmadı, ilk defa oluyor.


‘Dışlayamayız’

Ya Rab, camilerimizi cemaatsiz, Kur’ansız, minarelerimizi ezansız bırakma. Biz, İstiklal Marşımızda olduğu gibi, ’Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli/Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli’ diyerek, bu günlere geldik. Birbirimizi sevmek, imanımızın gereğidir. Onun için birbirimizi sevmeye mecburuz. Birbirimizi dışlayamayız, ötekileştiremeyiz. Dayanışma, birlik içinde olacağız ve Türkiye çok daha farklı olacak. Allah’tan bizi bayrama da birlik, beraberlik içinde kavuşturmasını diliyorum.”


Mimar Sinan Camii’nin dış duvarında, Başbakan Erdoğan’ın, Mimar Sinan’ın ruhuna ithafen sözlerinin yer aldığı bir levha bulunuyor. ”Temmuz 2012/Ramazan 1433” tarihini taşıyan yazıda, Başbakan Erdoğan’ın sözleri yer alıyor.


AA