28 / 04 / 2024

Recep Tayyip Erdoğan Şehircilik Günü'nü kutladı!

Recep Tayyip Erdoğan Şehircilik Günü'nü kutladı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Dünya Şehircilik Günü'nde yayımlattığı mesaj ile; şehirlerin tarihi dokusuyla, mimari yapısıyla, içinde yaşayan insanların kültürel zenginlikleriyle medeniyetin gerçek mekanı, yansıması,



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şehircilik alanındaki tarihi başarılarımızı geçtiğimiz yüzyılda aynı oranda  tekrarlayamadığımız bir gerçektir. Geçtiğimiz yüzyılın özellikle ikinci yarısı, ’Çarpık kentleşme, gecekondu, varoş, trafik, göç’ gibi modern şehircilik olgularının temel problemler olarak öne çıktığı bir dönem olmuştur" dedi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Erdoğan, "Dünya Şehircilik Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Şehirlerin tarihi dokusuyla, mimari yapısıyla, içinde yaşayan insanların kültürel zenginlikleriyle medeniyetin gerçek mekanı, yansıması, aynası olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bir milletin ne kadar gelişmiş olduğunun en iyi, o milletin kurduğu şehirlere bakılarak anlaşılacağını vurguladı. Erdoğan, mesajına şunları kaydetti: "Bizler tarih boyunca nice görkemli şehirler kurmuş, dünya şehircilik mirasına ciddi katkılar sağlamış, birbirinden değerli yüzlerce mimari şaheseri dünyaya armağan etmiş bir milletiz. Ancak, şehircilik alanındaki tarihi başarılarımızı geçtiğimiz yüzyılda aynı oranda tekrarlayamadığımız da bir gerçektir. Geçtiğimiz yüzyılın özellikle ikinci yarısı, ’Çarpık kentleşme, gecekondu, varoş, trafik, göç’ gibi modern şehircilik olgularının temel problemler olarak öne çıktığı bir dönem olmuştur. Halbuki bizim kirliliğe, gürültüye, çirkinliğe, estetikten yoksun çarpık yapılaşmaya tahammülümüz olamaz. Bizim şehirlerimiz insan merkezlidir ve öyle olmak zorundadır. Her bir şehrimiz huzurun, barışın, estetiğin, mimarinin merkezi olmalıdır.
Bizler geçmişle geleceği, modern ile tarihi, yeşil ile yapıyı aynı potada buluşturan, insan ile şehri bütünleştiren bir şehircilik anlayışını benimsiyoruz. Bu şuurla tarihi bir sorumluluk yüklendik; hükümetimizi kurduğumuz günden itibaren her bir şehrimizin yeni bir anlayışla imar edilmesi için yoğun bir gayret gösterdik. Hizmet esaslı politikalar ürettik; eğitim, sağlık, ulaşım,turizm, enerji ve çevre alanlarındaki yatırımlarımızla şehirlerimizin çehresini değiştirdik. Yerel yönetimlerle el ele vererek Cumhuriyet tarihimizin en büyük kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya koyduk." Şehirlerde atılan büyük adımların, Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği değişim ve dönüşümün de lokomotifi olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:"Türkiye’yi yerel planda güçlendirmek suretiyle küresel ölçekteki etkinliğini, rekabet gücünü de artırdık. İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde  yollarıyla, köprüleriyle, çağdaş konutlarıyla, kütüphaneleri, spor salonları,  kültür merkezleri, parkları, bahçeleri, altyapı düzenlemeleriyle şehirlerimizin  çehreleri daha da güzelleşecek, her şehrimiz ayrı bir cazibe merkezi haline   gelecek, bütün dünyada adından övgüyle söz edilen marka şehirler kurulacaktır.  Ben 81 vilayetimizin tamamının bu potansiyeli, bu zenginliği taşıdığını  görüyorum.
        
İnsanımızın şehirlilik bilinci yükseldikçe, şehirlere olan aidiyeti arttıkça, hemşehrilik bağları güçlendikçe, kendisiyle, kentiyle, kimliğiyle, kültürüyle, kentsel değerlerle barışıklığı güç kazandıkça şehirlerimizdeki yaşam kalitesi de hızla artacaktır.
        
Bu düşüncelerle, Dünya Şehircilik Günü’nü kutluyor, bütün yerel yönetimlerimize başarılar diliyor, tüm vatandaşlarımızı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum."


Geri Dön