Recep Tayyip Erdoğan'dan gayrimenkul borsası kurma önerisi!
İSEDAK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin altın ve gayrimenkul borsası kurması gerektiğini dile getirdi. Tayyip Erdoğan, İSEDAK 'a ilk kez başkanlık yaptı.
İSLAM İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına ilk kez başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin Gayrimenkul Kıymetler Borsası ve Altın Borsası kurmasının gerektiğini söyledi. Bu konuyu önemsediğini belirterek altyapı çalışması yapılmasını isteyen Erdoğan, "Bizim için gayrimenkul kıymetler artık dünyada yeni bir değer ifade ediyor. İSEDAK, Altın Borsası noktasında bir adım atması gerekir. Bunu da çok önemsiyorum. Çünkü altın, kağıt karşısmda belirleyici, üst derece rolü olan bir varlık. Bunun hukuki altyapısı uluslararası hukuk açısmdan çalışüabilir. Hepsinin bir çıkış yolu vardır. Tüm üye ülke ve ilgili kuruluşlarımıza adaleti yakalama açısmdan bu adımların atılmasında fayda var. Bu endekslerin aktif yatırım unsurları haline gelmesinde fayda var" dedi.
PATİNAJ YOK!
30'uncu İSEDAK toplantısına İSEDAK Başkam sıfatıyla ilk kez katüan Erdoğan, kurumun ticaret alanında en önemli projesi olan İİT Tercihli Ticaret Sistemi'nin yaklaşık 20 yıldan bu yana uygulamaya geçmeyi beklediğini hatırlattı.
Erdoğan, "Biz kendi aramızda tercihli ticaret sistemini uygulamaya koymayacağız da kiminle yapacağız. 2011'de yasal zemini tamamlanmış olan tercihli ticaret sisteminin yürürlüğe girmesi için ilgili üye ülkelerimiz tarafından atılması gereken sadece birkaç adım var. Bu vesüeyle, tüm ilgili ülkelere çağrıda bulunarak, tercihli ticaret sisteminin bir an evvel yürürlüğe girmesi için gerekli adımları atmalarım istirham ediyorum" diye konuştu. Erdoğan, İranlıların, 'Oturdular, konuştular, dağüdüar' sözünü hatırlatarak, şunları söyledi: "Eğer bu konuda ciddi adım atmazsak otururuz, konuşuruz dağılırız. Biz neticesi olmayan toplantilar değü, neticesi olan toplantüar yapmamız lazım" Erdoğan, şöyle konuştu: "Ticaret finansmanı ÜT içi ticaretin, 15 yıl önceki yüzde 10 seviyesinden 2013 itibariyle yüzde 18'in üzerine çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu bana göre yeterli değü. Tüm ülkeler olarak biz bu finansmanda bir dayamşma yapabüdik mi?"
Hürriyet