04 / 11 / 2024

Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras noterden yapılabilir mi?

Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras noterden yapılabilir mi?

Miras bırakanın hayatını kaybetmesinden sonra mirası kabul etmek istemeyen pek çok kişi ‘Reddi miras nedir, nasıl yapılır?’ sorularının yanıtları ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki reddi nasıl yapılır? Reddi miras noterden yapılabilir mi?




Miras bırakanın yaşamını yitirmesinden sonra mirası kabul etmek istemeyen pek çok kişi ‘Reddi miras nedir, nasıl yapılır?’ sorularının yanıtları ile ilgili araştırmalar yapıyor.

Mirasın reddi, mirasçının tek taraflı bir irade beyanıyla miras bırakanın her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte ortaya çıkmış olan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi anlamı taşıyor. Peki reddi nasıl yapılır? Reddi miras noterden yapılabilir mi?

Miras Hukukuna ilişkin medeni kanunumuzda mirasın atanmış ve yasal mirasçılara geçişi ile ilgili olarak külli halefiyet ilkesi benimsenmiş ve bu kapsamda miras bırakanın terekesi aktif ve pasifleriyle beraber herhangi bir beyana gerek olmaksızın mirasçılara geçer. Aynı anlamı taşıyan reddi miras ya da mirasın reddi de bu anlamda yasal ve atanmış mirasçılara bu mirastan sorumlu olmak istememeleri durumunda tanınmış bir yol olup Medeni Kanunda mirası reddetme imkanı getirildi. Bahsetmiş olduğumuz gibi bu kişilere sadece miras bırakanın hakları değil borçları da intikal edebileceği için ve bu kişiler miras bırakanın borçlarından kendi malvarlıklarıyla sorumlu tutulabileceklerinden dolayı mirası reddetmek isteyebilir.

Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras noterden yapılabilir mi?

REDDİ MİRAS NASIL YAPILIR?

Mirasın reddi ya da reddi miras ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla gerçekleşir. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre buna ilişkin reddi miras davası / mirasın reddi davası açılması gerekir. Reddi miras davası miras bırakanın öldüğü yerin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine yapılacak olan bir beyanla gerçekleşecektir. Reddi mirasın yapılmasıyla beraber sulh hukuk mahkemesinin özel kütüğüne bu beyan kaydedilerek talep etmesi durumunda mirasçıya da mirası reddettiğine ilişkin belge verilir. Reddi miras kayıtsız şartsız olmalı ve ayrıca da süresi içerisinde yapılmalı.
 

REDDİ MİRAS SÜRESİ

 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe  miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay olarak belirlenmiştir. Yine vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından da miras bırakanının tasarrufunun kendilerine bildirilmiş olduğu tarihten itibaren üç aydır.  Söz konusu bu süre içerisinde miras reddedilmediği takdirde kabul edilmiş sayılacak ve miras bırakanın hak ve de borçları miras payı oranında miras bırakana geçecektir.

REDDİ MİRAS NOTERDEN YAPILABİLİR Mİ?

Reddi miras veya mirasın reddi işlemlerinin noterden yapılması mümkün olmayıp   sadece sulh hukuk mahkemesinde reddi miras davası yolu ile yapılabilir.

 

2014 yılında inşaat maliyetlerinde işçiliğin payı yüzde 35’ti, şimdi yüzde 42’yi geçti!

Vakıf Katılım konut finansmanı kar payını yüzde 2.99'a çekti! İşte Vakıf Katılım konut kredisi...

Ariş Pırlanta'dan 29 Ekim’e özel Ay-Yıldız Koleksiyonu! Pırlanta takılarda yüzde 30 indirim kampanyası başladı!


Geri Dön