Ekonomi

Reel Kesim Güven Endeksi 0,1 puan azalarak 108,2'ye geriledi!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran ayında bir önceki aya göre 0,1 puan düşerek 108,2'ye indi.Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bu yılın haziran ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi resmen açıklandı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.759 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edild ve değerlendirildi.

Açıklanan rakamlara göre, RKGE, Haziran ayında bir önceki aya kıyasla 0,1 puan azaldı 108,2 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemlerde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,6 arttı ve 105,7 seviyelerinde gerçekleşti.

Verilen detaylara göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri masaya yatırıldığında son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek olan üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, mevcut mamul mal stoku, gelecek olan üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler söz konusu endeksi azalış yönünde etkiledi.

Ayrıca son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenirken, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir de bir önceki aya göre de bir miktar zayıfladı.

Ayrıca mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu şeklindeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stokları seviyelerinin mevsim normallerinin üstünde olduğu şeklindeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi.

Paylaşılan bilgilere göre, gelecek olan 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek olan 3 aydaki istihdam ve gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler de zayıfladı.

Ayrıca gelecek olan 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir ve gelecek olan 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler de bir önceki aya göre bir miktar zayıflama gösterirıken, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler de bir önceki aya göre güçlenme gösterdi.

ÜFE beklentisi yüzde 60,3'e geriledi

Yine verilen detaylara göre, ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir de güçlendi.

Gelecek olan üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de güçlenirken, gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise bir önceki aya göre 2,5 puan azaldı ve yüzde 60,3 seviyelerinde gerçekleşti.

İçerisinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya göre daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,7’ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı da yüzde 77,3‘e çıkarken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14'lere geriledi.

Yaşlılık maaşı Temmuz'da tam bu kadar olacak! 65 yaş aylığı alanlara şok rakam! 65 yaş aylığı kaç TL'ye yükseldi?

Dolar için gözler yarına çevrildi! Nefesler kesildi! Dolar yolun sonuna mı geldi? Yatırımcıları aman dikkat

Brent petrolün varil fiyatı 76,08 dolardan işlem görüyor!