Reel sektörün 30 milyar lirası Maliye'nin kasasında!
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, KDV ’lerin geri ödenmesindeki sorunların çözümüne yönelik önerilerini zaman zaman yetkililere aktardıklarını dile getiriyor...
İhracatçılar iç piyasadan KDV’li aldıkları ürünü yurtdışına satarken KDV tahsil edemiyorlar. Mevzuat, bu KDV’yi devletin 3 ay içinde ödemesini öngörüyor. Bunun yanında iç piyasada yatırım teşvik belgesi alan bir firma da aldığı ürün ya da ekipmanların KDV'sini devletten talep edebiliyor. Son dönemde KDV iade süresinin 1 yılı geçtiğini ve toplam meblağın 30 milyar lirayı bulabildiğini belirten işadamları, 2001 yılındaki kriz ortamında IMF’den gelecek 500 milyon dolar ya da 1 milyar dolarlık paranın ülkeyi düze çıkarabileceğinin tartışıldığını dile getirerek, “Bu ortamda 30 milyar lira işleri yoluna koyar” diyor.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, KDV’lerin geri ödenmesindeki sorunların çözümüne yönelik önerilerini zaman zaman yetkililere aktardıklarını belirtiyor. Normal şartlarda vergi dairelerinin 3 aylık dönem içinde KDV’leri ödemesi gerektiğine dikkat çeken Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Başkan Vekili ve EAE Makine Genel Müdürü Selçuk Baydar ise pratikte bunun en az 9 aylık sürece yayıldığını aktarıyor.
KDV ödemeleriyle ilgili Avrupa’daki durumu anlatan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Altınay, “Türkiye’de firmalar yüzde 18’lik KDV yükünü üzerinde taşınmaya devam ediyor. Avrupa’da en geç 3 ay olmak üzere alınmamış KDV’ler devlet tarafından düzenli olarak yapılan incelemelerle firmalara ödeniyor. Türkiye’de firmalar KDV ile bir finansman yüküyle karşı karşıya kalıyorlar. Türkiye’de zaten finansman pahalı, bulmakta zorlanıyoruz, bir de KDV yükü binince içinden çıkılmıyor. Firmaları büyütemiyorsunuz” açıklamasını yapıyor.
Boşa bekleyen tüm paralar bu dönemde çok önemli
Hammadde ve ekipmanların ithal edilmesi nedeniyle dolardaki yükseliş iş dünyasına yeni bir yük getirmiş oldu. Bu yükün altından kalkılması için KDV ödemelerinin geciktirilmemesi gerektiğini belirten iş dünyası temsilcileri sanayicinin alacağı paranın çabuk ödenmesinin sanayiciyi rahatlatacağının altını çiziyorlar. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırması nedeniyle sanayicinin finansmana daha zor ulaşacağına işaret eden İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, şunları anlatıyor:
“Faizlerin yüzde 12’ye gelmesi büyük dezavantaj. Bu durumda boşu boşuna parasının bir yerlerde kalmaması gerekir. Boşuna bekleyen tüm paralar bugünlerde çok önemli. Bazı ülkelerde mal satılınca ve tahsilat yapılınca KDV ödenir. Böylece bir finans maliyeti yüklenmemiş olur.”
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Altınay da devletin, yatırım teşvik belgesiyle mal alacak firmaya, KDV bedelini nakit olarak ödemesi durumunda sorunun bir kısmının çözüleceği yorumunu yapıyor.
Tebliğler birleştirilirse karışıklık son bulabilir
Maliye Bakanlığı’nın KDV’lerin geri ödenmesine ilişkin çalışmaları olduğu belirtiliyor. KDV Genel Tebliği'nde değişiklikle KDV iadelerinin tek çatı altında toplanarak ödemelerin hızlandırılması ve sayısı 15'i bulan KDV iadesine yönelik farklı tebliğlerin birleştirilerek kafa karışıklıklarına son verilmesi hedefleniyor. Konuyu yorumlayan PricewaterhouseCoopers (PwC) Vergi Bölüm Başkanı Zeki Gündüz, “Her zaman iyileştirme çabaları vardır ama her zaman sorun da vardır” diyor.
KDV iade takip sistemi yazılımı mart-nisan aylarında denenecek
Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, ihracatta KDV iadesine ilişkin olarak sektörün sürelerin kısaltılmasına yönelik taleplerinin sürekli iletildiğini ancak dönemsel olarak alışılageldik durumdan farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirttiler. DÜNYA’ya bilgi veren yetkililer, bekleyen ödemelerin toplam tutarına ilişkin olarak verilerin tamamının İdarede olduğunu hatırlatarak, normal dönemlerden daha farklı bir durumun ortada olmadığı görüşünü vurguladılar. KDV iadeleri konusunda atılan adımların tamamının sürelerin kısaltılması ve mükellefler açısından kolaylaştırıcı işlemler olduğunu hatırlatan yetkililer, sistem takibini kolaylaştıracak “İade Takip Sistemi”nin yazılımının bitme aşamasında olduğunu, mart ayı içinde pilot uygulamanın başlamasının planlandığını kaydettiler. Pilot uygulamada bir aksaklık çıkmaması halinde nisan ayı sonuna kadar takip sisteminin devreye gireceğini ve bunun işlemleri kolaylaştırmasını planladıklarını kaydeden yetkililer, şu anda mevcut işleyişte önceki dönemlerden farklılık bulunmadığını, kendilerine bu döneme münhasır olmak üzere kurumsal bir şikayetin de gelmediğini belirttiler.
Dünya