Rehin derecesi!
Taşınmaz rehninde, boş derecelerin olması halinde nasıl bir yol izleniyor? Türk Medeni Kanunu'nda Rehin derecesi ile ilgili yasal hükümler nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı ve kanun maddeleri...
Rehin derecesi!
Taşınmaz rehni dereceleri, Türk Medeni Kanununu'nda, "Rehin derecesinin hükümleri, Rehin dereceleri arasındaki ilişki ve Boş dereceler" olmak üzere üç başlık altında inceleniyor.
Kanun hükümlerine göre, taşınmaz rehni, sırada kendisinden önce gelecek olanın miktarının tescilde belirtilmesi kaydıyla ikinci veya daha sonraki derecede de kurulabiliyor.
Rehin derecesi
1. Rehin derecesinin hükümleri
MADDE 870.- Rehnin sağladığı güvence, tescilde belirtilen rehin derecesi ile sınırlıdır.
Taşınmaz rehni, sırada kendisinden önce gelecek olanın miktarının tescilde belirtilmesi kaydıyla ikinci veya daha sonraki derecede de kurulabilir.
2. Rehin dereceleri arasındaki ilişki
MADDE 871.- Aynı taşınmaz üzerinde farklı sıralarda kurulmuş bulunan rehin haklarından birinin terkin edilmiş olması, sonraki sırada yer alan rehinli alacaklıya boşalan dereceye geçme hakkı vermez.
Terkin edilen rehin hakkı yerine yeni bir rehin hakkı kurulabilir.
Sonraki sırada yer alan rehinli alacaklılara boşalan dereceye geçme hakkı veren sözleşmelerin geçerliliği, resmî şekilde yapılmalarına; aynî etki sağlamaları, tapu kütüğüne şerh verilmelerine bağlıdır.
3. Boş dereceler
MADDE 872.- Sonraki sıralarda kurulmuş bir rehin hakkından önce gelen bir rehin mevcut değilse veya borçlu önceki bir rehin senedi üzerinde tasarruf etmemişse ya da önceki sırada bulunan rehinli alacak, o derece için tescilde belirtilen miktardan az ise; taşınmazın paraya çevrilmesinde satış bedeli, boş derece hesaba katılmaksızın sonraki alacaklılara sıralarına göre dağıtılır.
Taşınmaz rehni nedir?
Türk Medeni Hukukunda taşınmaz rehni ipotek!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com