28 / 04 / 2024

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...



REHİN HAKKI NE ANLAMA GELİR?

Aynı haklarda geçerli olan sınırlı sayı ve tipe bağlılık ilkesi, rehin hakkı açısından da geçerlilik kazanır. Bu nedenle, yalnızca kanunun öngördüğü belirli tiplerde rehin kurmak mümkündür. Temin edilen alacağa bağlı olarak ortaya çıkan rehin hakkı, bu bağlamda ikincil bir sınırlı ayni hak olarak kabul edilir. Dolayısıyla, alacağın sona ermesi durumunda rehin hakkı da otomatik olarak sona erer.

Alacaklı tarafından kullanılan bir güvence yöntemi olan rehin, borçlu kişi için kolay kredi erişimi sağlama potansiyeli taşır; bu yolla, çift yönlü bir etki yaratır. Rehin veren alacaklı, borcun tamamını güvence altına alır ve bu durum, rehin konusu mal üzerinde bir tür hakimiyet sağlar. Bu hakimiyet genellikle tasarruf yetkisi olarak kendini gösterir. Rehin hakkı, hem alacak miktarı hem de rehin verilen mal açısından bölünemez bir hak olarak kabul edilie. Yani bu hak,  alacak miktarını garanti altına alır ve rehin verilen mal üzerinde hak iddiasında bulunma yetkisi verir.

 Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

REHİN HAKKI TÜRLERİ NELERDİR?

Rehin hakkı, taşınır rehni ve taşınmaz rehni olmak üzere iki ana türe ayrılır. Taşınmaz rehni türleri şunlardır:

Taşınmaz rehni: Taşınmaz rehni, belirli bir miktarı Türk Lirası olarak ifade edilen özel bir alacağın teminatı olarak tesis edilebilir. Alacak miktarının net olmaması durumunda, taşınmazın rehin verildiği alacaklının taleplerinin tamamını karşılayacak şekilde bir üst sınır belirlenir. Bu sınır, taraflar arasında mutabakatla belirlenir ancak tapu kütüğünde belirli bir rakam gösterilmeksizin, bazı genel ifadelerle rehin tesis edilmesi mümkün değildir.

Taşınır rehni: Kanun, öngörülen özel durumlar dışında taşınır malların sahipleri tarafından diledikleri gibi devredilebileceğini belirtir. Ancak, alacaklıya borcun ödenmesi amacıyla bir taşınır malın üzerine konulan rehin hakkı, farklı bir düzenlemeyle korunur. Bu, taşınır rehin hakkı demektir. 

Ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur? 

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 


Geri Dön