Genel

Reidin.com emlak endeksine göre konutta fiyatlar düştü!

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli ’deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan mayıs ayı endeksi, ikinci elde liderliği elinde bulunduran Adana'nın bu ünvanını Ankara'ya devrettiğini ortaya çıkardı

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli 'deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan mayıs ayı endeksi, ikinci elde liderliği elinde bulunduran Adana'nın bu ünvanını Ankara'ya devrettiğini ortaya çıkardı. Başkent, kira değerleri artışında da dikkat çekici bir gelişme gösterdi. Rapordaki bir diğer sonuç da yeni konut fiyatlarında son bir yılda reel bazda yaşanan yüzde 0.6'lık gerileme oldu.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ve Reidin.com'un işbirliğiyle hazırlanan endekse göre, son birkaç aydır ikinci el konut fiyatlarında lider statüsünde olan Adana'ya 2 puanlık fark atan Ankara, yüzde 0.34'lük değer artışıyla 1'inciliği ele geçirdi. Diğer yandan Adana 'da   metrekare başına yüzde 0.32'lik artış yaşanırken, bu oran, İstanbul 'da   yüzde 0.30, Kocaeli 'de yüzde 0.23, Bursa 'da yüzde 0.22 olarak ve İzmir'de yüzde 0.09 olarak gerçekleşti. Yaz aylarına girilmesine rağmen, Antalya'daki konutlar ise yüzde 0.13 değer kaybetti.

KÜçÜK ARTTI, BÜYÜK DÜşžTÜ
Kira değerleri artışında ise yüzde 0 .47'lık artışla Ankara ilk sıraya yerleşirken, ikinci eldeki rakip Adana'da yüzde 0.91azalma oldu. Bursa yüzde 0.45, Antalya 0.26, Kocaeli 0.23 artışla dikkat çekerken, İstanbul ve İzmir 'de ise oranlar değişmedi.
Yeni konut fiyatlarına ilişkin yapılan belirlemede ise mayıs ayında 1+1 dairelerde yüzde 0 .65 , 2+1'lerde yüzde   0.73, 3+1'lerde   yüzde 0.28 oranında artış olurken, 4+1 daire tipinde ise yüzde 0.29 oranındaki azalma dikkat çekti.

'Balon fiyat yok'
GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise endeksin bir diğer sonucu olan son bir yılda reel bazda konut fiyatlarındaki yüzde 0.6'lık gerilemeye dikkat çekti. Gökkaya, şu değerlendirmeyi yaptı: '2011 'in ilk çeyreği itibarıyla son bir yılda yeni konut fiyatlarında artış oranıyüzde 6 .2 olurken, maliyet yüzde 8 .4 olmuştur. Mayıs 2011 itibariyle son bir yıl içinde TÜFE ise yüzde 7.17 artarken, yeni konut fiyat endeksi ise 6.53 arttı. Bu, fiyatların son bir yılda ‘reel olarak ' ucuzladığını gösteriyor. çünkü, yeni konut fiyatlarında yaşanan artış, son bir yılda hem enflasyonun hem de konut inşaat maliyetlerindeki artışın altında kaldı. Ayrıca, tedbirler sonucu kredi hacminin daralmasıyla fiyat artışları sınırlandı. Bu göstergeler, konutta fiyat balonu yoktur savını güçlendiriyor ” dedi.