31 / 08 / 2024

REIDIN.com'dan konut sektörü analizi

REIDIN.com'dan konut sektörü analizi

REIDIN.COM tarafından Türkiye'nin 6 büyük ilindeki gayrimenkullerin Ocak 2008-Aralık 2008 dönemi arasındaki aylık ve yıllık getirileri hesaplandı



REIDIN.COM tarafından derlenen ve Türkiye'nin 6 büyük iline (Adana, Ankara, Bursa, İstanbul,  İzmir  ve Kocaeli) ait nüfusa göre ağırlıklandırılmış “aylık fiyat/metrekare medyan satış ve kira değerleri” kullanılarak, yine bu illerde yer alan konut tipindeki gayrimenkullerin Ocak 2008-Aralık 2008 dönemi arasındaki aylık ve yıllık getirileri hesaplandı

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, konut tipindeki gayrimenkul yatırımları en fazla nominal getiri oranına göre, Kocaeli, İstanbul, Adana, Ankara, Bursa ve İzmir olarak sıralanmaktadır. 2008 yılı içerisinde Kocaeli bölgesindeki konut yatırımları %6,98 nominal getiri sağlayarak yatırımcısına en çok kazandıran il olurken; İzmir ilinde yatırım yapanlar yıllık % 5,86'lık getiriye razı olmuşlardır.


İstanbul ilindeki yatırımların aylık bazda yatırımcılarına ortalama olarak %0,54 oranında getiri sağladığı görülüyor. İstanbul ilindeki aylık getiriler diğer illere kıyasla daha durağan bir seyir izleniyor. Ankara'da ise yılın ikinci yarısında getiriler artmış durumda olup, bunun en önemli nedeni Ankara'da ilgili dönemde konutların satış fiyatlarının aylık kira bedellerinden daha hızlı oranda azalması olmuş. İzmir ilinde getiriler %0,45-%0,50 bandında dalgalı bir trend izlendi.


Konut tipi gayrimenkul yatırımları ve finansal yatırım araçları TÜFE ile indirgendiğinde en fazla reel getiriye sahip olan yatırım aracının Külçe Altın olduğu görülüyor. 2008 yılı içerisinde konut yatırımları TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcılarına reel bazda kaybettirdi. Buna göre reel bazda yıllık kayıp Adana'da %3,31, Ankara'da %3,33, Bursa'da %3,62, İstanbul'da %3,06, İzmir'de %3,82 ve son olarak Kocaeli'nde %2,81 olarak gerçekleşti. Yine aynı dönem içerisinde finansal yatırım araçları ise TÜFE ile indirgendiğinde, Külçe Altın %22,54, Dolar %19,27, Euro %11,41 ve Mevduat Faizi %6,39 oranında “reel getiri” sağlarken, sadece Borsa Endeksi %57,80 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Yılın ikinci yarısında ABD Kredi Krizi nedeniyle küresel anlamda yaşanan olumsuz durum, kullanılan ipotekli konut kredi miktarlarını da etkiler nitelikte oldu. 2008 yılının ikinci yarısında konut kredisi faiz oranlarının artışıyla birlikte, kredilerin reel bazdaki dramatik azalışı konut fiyatlarının ve kira bedellerinin de aşağı yönde hareket etmesine neden oldu. Yılın son aylarında fiyatlardaki azalışın kiralardan daha hızlı olması, konut yatırımlarından elde edilen reel getirinin konut kredilerindeki reel değişimden daha yüksek olmasını sağladı. Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşen reel anlamdaki artışlara ise, enflasyon oranında yaşanan düşüşler neden oldu.

Geri Dön