Genel

Rejans'ın 'kapatılacak' söylentileri müdavimlarini üzdü!

Beyoğlu Olivya Geçidi'nde İstiklal'in keşmekeşine iki adım uzaklıkta saklanan Rejans, İstanbul'da en sevdiğim mekanlardan biridir. Beyaz Ruslar&Aum

Pera'nın 'ah o eski güzel günlerini' yaÅŸatan, Atatürk'ün sıklıkla uÄŸradığı bilinen mekan, hakikaten yıllarca orijinalliÄŸini korudu. Son beÅŸ yıldır Rejans sanki küllerinden doÄŸdu, ÅŸef deÄŸiÅŸti, güzel Rus yemeklerinin tadılabileceÄŸi, eski Ä°stanbul günlerini çaÄŸrıştıran hoÅŸ geceler düzenlenmeye baÅŸladı. Biberlisinden tutun enginarlısına kadar her çeÅŸit votkayı bizzat üretiyorlar. Hatta çok beÄŸenen ÅŸiÅŸeyi satın alabiliyor.  Rejans'ın canlanması, biraz da  BeyoÄŸlu'nun güneyinin ÅŸaÅŸaalı günlerine dönmesiyle orantılı. Haliyle nostaljik mekanlara meraklı olanların ilgisini çekti, eskilerin yanında yeni müşteriler edindi. Bu süreçte mülk sahibinin dava açtığını öğrendik ve 'kapatıldı, kapatılacak' söylentileri müdavimleri arasında neredeyse infial yarattı.

Sahibi bir müzikolog
Ve nihayet, yıllardır devam eden süreç bu hafta noktalandı: Rejans kapatılacak. Daha doÄŸrusu ÅŸu andaki iÅŸletmeciler Rejans'ı tahliye edecek. Dava ÅŸimdi temyiz aÅŸamasında.  Rejansçılar kızgın, "Karar, içimize hiç sinmedi" diyorlar. Çok anlaşılır. Peki buraya siz sahip olsaydınız ne yapardınız? Mal sahibi Emel ÇelebioÄŸlu, ÅŸimdiye kadar sessizliÄŸini korudu. Kendisi bir müzikolog, Ä°stanbul Ãœniversitesi Konservatuar Bölümü'nde kompozisyon sanat dalı programının baÅŸkanı. Aradım, ulaÅŸamadım. Şahsen müzik profesörü olan bir insanın Rejans'ı yıkıp alışveriÅŸ merkezi yapacağını veya Simit Dünyası açacağını düşünmüyorum. Belki profesör Rejans'ın ruhunu yaÅŸatacak, ne biliyoruz?
Ancak Rejans müdavimlerini rahatlatacak bir çift söz duymaya ihtiyacımız var. Çünkü bu mekan alelade bir ticari işletme değil, İstanbul'un kültür hayatının çok nadide bir değeri. Elbette mülk sizin, ama bizi bir güzellikten daha mahrum etmeyin.

TAHLiYE SÃœRECi
Rejans cephesi yoğun bir PR kampanyası sürdürüyor. Neden bu kararın “içlerine sinmediğini” şöyle aktarıyorlar: Yerel mahkemenin ilk kararında, mal sahibinin tahliye talebinde göz önüne alınan dört kriterden üçü geçerli bulunmamıştı.
* Tahliye talebi zorunlu değildi. Çünkü mal sahibinin bu mekana acil olarak ihtiyacı yoktu. Aynı binada dilediği amaç doğrultusunda kullanabileceği boş gayrimenkulleri vardı.
* Tahliye talebi samimi değildi. Çünkü mal sahibi bir hekim, mekana ihtiyaç duyduğu belirtilen kızıysa bir müzik profesörü.
* Tahliye talebi gerçekçi değildi. Çünkü mal sahibi defalarca tahliye davası açmış ve bunları hep kira artırımında rayicin üzerinde fiyatlara taşımak için kullanmıştı.

100 bin
BP sızıntısı yüzünden Meksika Körfezi'nde metan gazının normale göre yükseldiği oran. (Guardian)

SON TREND:
EDEBiYAT TURU!
Telefonun öbür ucunda nefes nefese, heyecanlı bir ses “Bir romanın kahramanı olmak ister misin?” diye soruyor. Tabii ki bu alışılmamış fikrin anası, bizim Buket. Vatan Kitap'ın editörü, gazeteci Buket Aşçı, kültür turlarına yeni bir anlayış getirmeye hazırlanıyor. Düşünün ki en sevdiÄŸiniz romanın geçtiÄŸi yerlerde yazarıyla birlikte dolaÅŸacak, sohbet edip ÅŸahane bir gün geçireceksiniz. Her ay, farklı bir yazarın romanlarındaki mekanlar, okurlarla birlikte gezilecek. Ä°lki bu Pazar, Ahmet Ãœmit'le! Son romanı “İstanbul Hatırası”nın geçtiÄŸi tarihi yarımadada mahalleler gezilecek, adı geçen tarihi eserleri yazarla  birlikte incelenecek. Günün sonunda BaÅŸkomser Nevzat ile Evgenia'nın aÅŸklarına tanıklık eden meyhanede tıpkı bir kahramanı gibi rakı içilecek!

Program şöyle:
15:00  Taksim AKM önündenden hareket
15:00 - 20:00  Ahmet Ãœmit'in anlatımıyla 'Ä°stanbul Hatırası' romanının izleri sürülecek.
20:30 Roman kahramanının aşkla yemek yediği mekanda akşam yemeğinde buluşma.
Rezervasyon için: Antonina Turizm 0212 292 28 74  75 /0555 760 06 80
MehveÅŸ Evin/Milliyet Cadde