Rekabet Kuruludan demir çelik soruşturmasına iyi haber geldi!
2011 yılı Ekim ayında müteahhitlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a demir fiyatlarını şikayet etmesi üzerine Rekabet Kurulu devreye girmişti
2011 yılı Ekim ayında müteahhitlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a demir fiyatlarını şikayet etmesi üzerine Rekabet Kurulu devreye girmişti. Türkiye'nin önde gelen 9 demir-çelik üreticisi Rekabet Kurulu'nca mercek altına alınmıştı. Rekabet Kurulu'nun 9 Şubat tarihinde aldığı gerekçeli karar ile 9 demir-çelik üreticisi hakkında 'iddialara yönelik olarak soruşturma açılmasına gerek olmadığı' duyuruldu.
Müteahhitler ile demir-çelik üreticileri arasında geçtiğimiz ekim ayında fiyat nedeniyle yaşanan gerginlikte son noktayı Rekabet Kurulu koydu. Rekabet Kurulu'nun 9 Şubat tarihinde aldığı gerekçeli karar ile 9 demir-çelik üreticisi hakkında 'iddialara yönelik olarak soruşturma açılmasına gerek olmadığı' duyuruldu.
2011 yılı Ekim ayında müteahhitlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a demir fiyatlarını şikayet etmesi üzerine Rekabet Kurulu devreye girmişti. Rekabet Kurulu, Çolakoğlu Metalurji, Diler Demir Çelik, Ekinciler Demir ve Çelik, Habaş, İçdaş, İzmir Demir Çelik, Kaptan Demir Çelik, Kardemir ve Kroman hakkında inceleme başlatmıştı.
Yazılan raporda, "Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen fiyatlar ile aynı dönemdeki dünya fiyatları karşılaştırıldığında incelenen teşebbüslerin nervürlü inşaat demiri için uygulandığı fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiği belirlenmiştir" denildi. Raporda, "Başta hurda olmak üzere hammadde fiyatları, enerji birim fiyatları, döviz kurları ve üretim teknolojisi gibi maliyet unsurlarının benzerliğinin, uzun demir-çelik üretiminin yaklaşık yansının ihracata konu olmasının ve bunlara bağlı olarak Türkiye demir-çelik sektörünün dünya piyasalarına büyük ölçüde entegre olmasının bu paralelliğin ardındaki ana sebepler olarak değerlendirildiği" ifadesi kullanılarak, "Uzun demir-çelik ürünlerinde yurtiçinde önemli oranda arz fazlalığı bulunduğu ve sektörün neredeyse üretiminin yarısını ihraç ettiği" söylendi.
Raporda ayrıca özetle şunlar kaydedildi: "Arzın kısıtlandığı iddialarına yönelik incelemelerde ise, teşebbüslerin üretiminde radikal ve açıklanamayan bir azalış ve buna karşılık stok miktarlarında radikal bir artış olmadığı tespit edildi. Uzun demir-çelik piyasasına son dönemde yeni firmaların girmesinin yanı sıra, mevcut firmaların kapasite ve üretimlerini artırması, piyasada önemli fiyat dalgalanmaları olması ve pazarda ürün ve satış koşullarının standartlaşmasına yönelik uygulamaların bulunmaması hususlarının teşebbüsler arasında rekabetli sınırlayıcı bir anlaşmanın varlığı ihtimalini azalttığı tespitlerine yer vermiştir.
Şikayetin reddi oybirliği ile kabul edildi
Rekabet Kurulu'nun gerekçeli kararına göre hakkında inceleme başlatılan 9 demir-çelik kurumu hakkında inceleme başlatılmayacağı da bildirildi. Kararda, "Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, dosya konusu iddialara yönelik olarak 4054 sayılı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına şikayetin reddine oybirliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Netice itibariyle, dosya mevcudu tespitler ve yalan tarihte tamamlanan ön araştırma sonucunda alınan karar dikkate alınarak, hakkında ön araştırma yapılan teşebbüslere yönelik soruşturma açılmasına gerek olmadığı kanaatine varılmıştır."
Zafer Sadıkoğlu / Dünya