Ekonomi

Rekabet Kurumu bayram öncesi et piyasasını yakın takibe aldı! Spekülatif fiyat artışı yapanlar yandı!

Rekabet Kurumu, et fiyatlarındaki fahiş artışlar üzerine harekete geçerek kırmızı et piyasasına yönelik inceleme başlattı. Kurum, Ramazan Bayramı öncesinde et fiyatlarında gereksiz yere haksız kazanç elde edenlere göz açtırmayacak.Ramazan ayında bazı marketler et ve et ürünleri başta olmak üzere fiyatlarını sabitlediğini açıklasa da kıymanın kilosunun bile 300 liranın üzerine çıktığını gören vatandaşlar et reyonundan uzak duruyor

Ramazan Bayramı öncesinde et fiyatlarındaki tırmanış devam ediyor. Ramazan ayında bazı marketler et ve et ürünleri başta olmak üzere fiyatlarını sabitlediğini açıklasa da kıymanın kilosunun bile 300 liranın üzerine çıktığını gören vatandaşlar et reyonundan uzak duruyor.

Rekabet Kurumu et fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları üzerine harekete geçerek Ramazan Bayramı öncesinde piyasayı mercek altına aldı. Son günlerde kırmızı et sektöründe yaşanan fiyat artışları üzerine harekete geçen Rekabet Kurumu uzmanlarının, gerekli inceleme ve gözlem çalışmaları için kolları sıvadı.

Et piyasasında faaliyet gösteren büyük besiciler ile büyük kırmızı et alım-satım merkezlerinde inceleme çalışmalarında bulunan Rekabet Kurumu uzmanları özellikle büyük besicilerin olduğu Kırşehir, Polatlı, İstanbul ve Sakarya gibi yerlere giderek fiyatları araştırıp gerekli inceleme faaliyetlerini sürdürüyor. Öte yandan Rekabet Kurumu’nun kendi ekipleri ile gerçekleştirdiği araştırma çalışmalarının yanı sıra et piyasasında faaliyet gösteren sektör paydaşları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ilgili regülasyon kuruluşlarından da bilgi talebinde bulunduğu kaydedildi.

SPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞI VAR MI?

Rekabet Kurumu uzmanlarının ön incelemeleri sırasında özellikle Ramazan ve Ramazan Bayramı bahanesiyle ‘spekülatif fiyat artışı veya arz kısıtlanması olup olmadığını’ araştırdıkları belirtilerek buna göre besi hayvanlarının, fiyat artışı beklentisiyle, kesimlerinin bilerek geciktirilip geciktirilmediğinin tespit edilip ortaya çıkartılacağı ifade edildi.

SORUŞTURMA AÇMA YETKİSİ

Yaklaşık bir yıl önce de et piyasasına yönelik benzeri bir araştırma ve inceleme çalışmalarını başlatan Rekabet Kurumu, gerekli gördüğü durumlarda soruşturma açılmasına karar verebiliyor. Rekabet Kurumu’nun konuyla ilgili mevzuatına göre, kurum gelen başvuru üzerine veya resen ön araştırma kararı alabiliyor. Bu kararın alınmasının ardından ön araştırma yapmakla görevli olan raportör, elde ettiği bilgilerin yanı sıra her türlü delilleri ve konuya ilişkin görüşlerini 30 gün içerisinde Rekabet Kuruluna yazılı olarak iletiyor. Raporun teslim edilmesinin ardından ise Rekabet Kurumu 10 gün içerisinde soruşturma açılıp açılmamasını karara bağlıyor.

EMLAKÇILARI DA MERCEK ALTINA ALMIŞTI

Rekabet Kurumu, benzer çalışmaları zaman zaman piyasalardaki hareketlenmeye göre farklı sektörler için de gerçekleştiriyor. Kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş fiyat artışları nedeniyle kurum bir süre önce de emlak sektörü için benzeri bir çalışmayı başlatmıştı.

Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından emlak piyasasına yönelik inceleme başlatan kurum, Ankara'da hizmet veren emlakçı ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediğini belirlemek amacıyla ön araştırma açılmasına karar vermişti.