Ekonomi

Rekabeti ihlal edenlere 4 yılda 10,4 milyar liralık ceza kesildi!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, "Gerek dijital gerekse de pek çok farklı sektördeki ihlale hemen müdahale edilmiş ve bu ihlallere yönelik hedef odaklı tedbirler alınmıştır" şeklinde konuştu.

Dijital ekonominin giderek artan hızla hayatın merkezine yerleştiğini ve bunun rekabet uygulamalarını etkilediğini belirten Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kurum olarak dijital dönüşümün getirdiği yeni dinamikleri yakından takip ettiklerini ve Türkiye'nin bu alandaki pozisyonunu güçlendirmek için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. Çalışmaları ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Küle şu konulara değindi: “2020 yılında dijital ekonomiye yönelik stratejileri belirledik ve bu kapsamda bir daireyi, ihtisas dairesi haline getirdik. Bu kapsamda, çok sayıda ilk inceleme, ön araştırma ve soruşturma yapıldı. e-Pazaryeri platformları ve çevrim içi reklamcılık alanlarında sektör incelemelerini tamamladık. Mobil Ekosistem Sektör Araştırma Raporu'nun çalışmaları ise devam ediyor. Orta Vadeli Program'da da yer alan dijital platformlara yönelik yasal düzenlemenin raporlama çalışmaları bitirildi.”

13 MİLYAR DOLAR FAYDA SAĞLANDI

Rekabet Kurulu kararlarının ekonomi üzerindeki etkisini gösteren ve OECD metodolojisine göre hazırlanan Etki Analizi Raporunda, 2021-2022 döneminde tüketicilere 13,1 milyar dolar fayda sağlandığının belirlendiğine dikkat çeken Küle şöyle devam etti: “Bu durum, Kurumumuz nezdinde atılan adımların ve alınan önlemlerin ekonomik alanda ne denli öneme sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Taahhüt ve uzlaşma mekanizmamız da rekabet ihlallerine müdahale süreçlerimizi hızlandırarak etkinliği artırdı. Açılan soruşturmalardan 12'si, verilen etkin taahhütlerle bitirildi. Uzlaşma tarafında ise ihlali kabul eden 92 teşebbüs, yaklaşık 836 milyon lira idari para cezası ödedi. Yapılan tüm bu değişiklikler, mevzuatımızın iş dünyası ve tüketiciler için daha adil ve şeffaf hale gelmesine katkı verdi."

Küle, rekabetin sağlıklı şekilde işleyebilmesi ve rekabet ihlallerinin önüne geçilmesi için cezai yaptırımların şart olduğuna dikkat çekerek, "Son yıllarda hem beşeri hem de bilişim teknolojilerine yapılan yatırımlarımız sayesinde artan başarılı inceleme süreçleri, para cezalarındaki artışı da birlikte getirdi. Son 10 yılın verilerini bakıldığında, verilen cezaların yüzde 87'sinin son 4 yıl içinde gerçekleştiği görülmektedir. Bu 4 yıl içinde 10,4 milyar lira para cezası kesildi" değerlendirmesini yaptı.