Ekonomi

Rekor üstüne rekor kırıyordu! Şimdiki fiyatı 167 TL oldu!

Son dönemlerde ürünlere gelen zamlardan 'et kesimleri' de etkilendi. üreticiyi ve tüketiciye zor dönemler yaşatan enflasyon ile mücadele zorlaşıyor. Karkas kesim fiyatları Yüzde 30 zamlanarak 167 TL'ye çıktı.Bu işlem, genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için uygulanır


Karkas kesim, hayvanların kesimhanede kesilerek, et, süt, deri ve diğer yan ürünlerin elde edildiği bir işlemdir. Bu işlem, genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için uygulanır.

Karkas kesim işlemi, çiftlikteki hayvanın kesim öncesi hazırlığından başlar ve kesimhaneye götürülür. Kesimhanede, hayvanın kesimi önce yapılır, ardından karkas kesimi yapılır. Karkas, hayvanın kesildikten sonra çıkarılan et, kemik, deri ve diğer organları içerir.

Karkas kesimi, etin ve diğer yan ürünlerin uygun şekilde ayrılmasını ve saklanmasını sağlar. Bu işlem, gıda güvenliği açısından da önemlidir çünkü uygun hijyenik koşullar altında gerçekleştirilirse, sağlıklı ve güvenli bir et üretim sürecini sağlar.

Et fiyatlarında artış senenin ilk günlerinden bu zamana yüzde 30'a çıktı. Yağsız dana etinin ücret 5 Ocak tarihinde ortalama 126,87 TL iken fiyat 16 Şubat tarihinde 163,87 TL'ye çıktı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin verilerine göre, dana karkas kesim ücreti Ege Bölgesi'nde 164,20, Akdeniz Bölgesi'nde 162,5, Marmara Bölgesi'nde 163,40, İç Anadolu Bölgesi'nde ise 164,5, Doğu Anadolu Bölgesi'nde de 160, Güneydoğu Anadolu'da 165 ve Karadeniz Bölgesi'nde 167,5 TL oldu.

 

BİR YILDA YÜZDE 140 ARTIŞ

Dünya'nın haberine göre; ortalama yükseliş geçtiğimiz aya oranla yüzde 21,2, geçen eneye göre ise yüzde 140,1 oldu. Kuzu karkasta da ortalama ücret 146,03 TL oldu.  Bu üründe geçen aya göre değişim oranı yüzde 14, geçen seneye göre ise yüzde 100,7 oldu.

Fiyatlardaki yükseliş maliyetlerden kaynaklanırken 160 TL seviyesindeki rakamlar üretici açısından maliyeti şimdilik idare eder durumda değerlendirme yapıldı. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, 160 liranın üzerini üreticinin de köpük olarak değerlendireceğini belirterek, bu 
rakamların bugün için maliyetleri kurtarmış göründüğünü vurguluyor.

Öte yandan, et ithalatıyla alakalı de bilgi veren Ahmet Yücesan, bu konuda siparişlerin verildiğini ve imzaların atıldığını söyledi, Ramazan haftasına kadar 8-9 bin ton seviyelerinde karkasın Türkiye'ye gelmiş olacağını söylüyor. Kendilerinin ithalata müdahil olmadıklarını söyleyen Yücesan, ithalatı ESK'nın yapacağını,
 sanayicinin ise oradan talep edeceğini, ithal etin ücretinin yerli üreticinin üretimini engellemeyecek, mağdur etmeyecek şekilde belirleneceğini ifade ediyor.