Genel

Republika Academic Aparts 'ta aylık konaklama ücreti 1200 Euro!

Republika Academic Aparts'ta konakyanların yaşlan 18 ila 24 arasında. Ankara. Adana. Mersin. İzmir ve Bursa'dan gelen öğrenciler tercih ediyor ama çok sayıda yabancı öğrenci de var...


İstanbul Ortaköy'de açılan yeni nesil öğrenci yurdunun ismi Republika Academic Aparts. Büyükçekmece'de de bir şubeleri var. Aslen bir öğrenci yurdu ama Bilgili Holding'in Satış ve Pazarlama Direktörü Şebnem Ercantürk (32) Republika'yı "Çok daha fazlası... Öğrenci ve akademisyenler için yaratılmış bir yaşam alanı. Türkiye'nin bu alandaki ilk projesi" diye tanımlıyor: "Farklı kentlerden öğrenciler İstanbul'a geliyor. 

Velilerin hem çocukların güvenlikleriyle ilgili hem de 'Nerede kalacak? Ne yiyecek? 

Faturaları nasıl ödeyecek?' gibi endişeleri oluyor. Biz bu uzun 'yapılması gerekenler listesi'ni ortadan kaldırıyoruz. Her şeyi paket halinde veriyoruz. Başta güvenlik olmak üzere her türlü hizmeti öğrencilcre sağlıyoruz." Peki nedir bu hizmetler? 

Öncelikle otellerdeki gibi bir 'concierge' hizmeti var. 

Öğrencilere her konuda 24 saat yardım edecek kişiler bulunuyor. 

Güvenliğe çok önem veriliyor. 

Bu nedenle yurt 120 kamerayla izleniyor. Toplam 629 öğrenci kapasiteli 268 oda var. Odalar geniş ama öğrencileri mümkün olduğunca sosyal alanlara yöneltecek şekilde tasarlanmış. 

Gerçi ortak alanlar en antisosyal öğrenciyi bile odasından çıkaracak cinsten. 

Çalışma odası, en bela derslerin kitaplarıyla barışmanıza imkân sağlıyor. Hobi odası, sabaha kadar maket yapmak zorunda olan mimarlar için ideal. 

Yalnız yaşamanın en büyük derdi yemek yapmaktır. 

Republika'da böyle bir sorun yok. Kafeteryadaki açık büfede kahvaltı için 18-20 çeşit yiyecek servis ediliyor. Öğle ve akşam yemekleriyse daha 'anne yemeği' tarzında. Fiks mönü dışında a-lacarte'tan seçebiliyorlar. Geniş ve şık tasarımlı spor salonu ve açık havuz da cabası...

 

PARTİYE İZİN VAR ALKOLE YOK 

Peki Amerikan filmlerinde gördüğümüz tarzdaki bu yurdun kuralları neler? Öncelikle kızlar ve erkekler ayrı bölümlerde konaklıyor. Açılış-kapanış saati yok ama öğrencilerin giriş çıkış saatleri kayıt altında. 

Günde iki misafire izin var ama geeeyarısından sonra getiremiyorsunuz. Akşam yurtta konaklamaları da yasak. 12 yaşından küçükler velisiz kabul edilmiyor. Zaten yurdu daha çok üniversite öğrencileri tercih ediyor. Velilerin de ziyarete geldiklerinde konaklayabileceği alanlar var. Parti yapmaya izin var ama alkol kesinlikle yasak. 

Tabii her şeyin bir de bedeli var... Fiyatlar, oda tipine göre aylık 629-1200 Euro. Bu fiyata spor salonu, internet, elektrik ve su gibi her türlü masraf dahil. 

Sistem İngiltere'de çok yaygın. 

Peki ama üniversite dönemi aynı zamanda gençlerin kendi kendilerine yaşamayı öğrendikleri zaman dilimi. Her şey onlar için yapıldığında sorumluluk almayı nasıl öğreniyorlar? 

"Bu. bir tercih meselesi" diye cevaplıyor Ercantürk: "Velilerin önceliği bu tip sorumlulukları öğrenmelerinden ziyade güvenlik ve temizlik. 'Çocuğumun konforu yerinde mi?' diye düşünüyorlar. 

Burası kocaman bir ev gibi. 

Veliler çocuklarım içleri rahat yolluyor. Özellikle birinci sınıf öğrencileri çok tercih ediyor." Öğrencilerin tercih sebebinin başındaysa kendilerine yakın profilde arkadaşlarla beraber kalma isteği geliyor. 

Konaklayanların yaşlan 1824 arasında. Ankara. Adana. Mersin. İzmir ve Bursa'dan gelen öğrenciler tercih ediyor ama çok sayıda yabancı öğrenci de var. 


Hürriyet