Ekonomi

Resesyon endir? Resesyon ne anlama geliyor?

Resesyon kelimesinin anlamı merakla araştırılıyor. Küresel piyasalarda resesyon endişesi gündemde yer alıyor. Vatandaşlar Resesyon nedir? şeklinde araştırmalar yapıyor? İşte o detaylar! Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamalar beklenirken, Powell’ın açıklamalarının ABD’de resesyon fiyatlamasını güçlendirebileceğinden endişe duyuluyor

Resesyon küresel piyasalarda geçen bir terimdir.  Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamalar beklenirken, Powell’ın açıklamalarının ABD’de resesyon fiyatlamasını güçlendirebileceğinden endişe duyuluyor. Peki Resesyon nedir? İşte merak edilen yanıtlar…

RESESYON NEDİR?

Resesyon kelimesi “durgunluk” anlamına geliyor. Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süre ile gerileme olması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde gerilemenin yaşanması, olumsuz anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasını ifade eder.

RESESYON NASIL OLUŞUR?

Bir resesyondan bahsedebilmek için birbirini izleyen iki çeyrek dönemin olumsuz ekonomik büyüme bildirmesi veya ülke tarafından ölçülen Gayri safi Yurtiçi Hasılanın izlenmesi yeterli olmaktadır. Büyüme oranında gelişen 1 puanlık düşüş neticesinde, 80 ile 100 bin kişi aralığındaki işsiz kitlenin iş bulması imkansızlaşır. Bu süreçte, yatırım eğrileri düşer ve yeni iş kurmayı planlayanlar, bekleme sürecine geçer. Ülkelerin resesyon süreci yaşaması sıklıkla görülmese de 1960-2007 yıl aralığında 21 gelişmiş ülke ekonomisi 122 resesyon yaşamıştır. FED yetkilileri geçtiğimiz günlerde açıklanan faiz kararlarının arkasında yer alıyor. Toplantıda, 1994’ten bu zamana kadar ilk defa gerçekleşen 75 baz puanlık faiz artışının temmuz toplantısı dışında da tekrar yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor.

RESESYON OLURSA NE OLUR?

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

Üretim faaliyetlerinin giderek düşmesi gibi resesyona neden olan belli başlı sebepler vardır.