26 / 12 / 2024

Resim Heykel Müzesi'ne Antrepo yolu açıldı!

Resim Heykel Müzesi'ne Antrepo yolu açıldı!

İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin Antrepo'ya taşınması projesinin perde arkasındaki isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Gül'ün ağustostaki müze ziyaretinden sonra süreç hızlandı



İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin Antrepo'ya taşınması projesinin perde arkasındaki isim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Türk sanat tarihinin depolardaki istiflenmiş halini gören Gül, işin bizzat takipçisi oldu. Yeni müze için önce İstanbul Adliyesi teklif edilmiş, sonra Antrepo'da karar kılınmış. Cumhurbaşkanı Gül ün ağustostaki müze ziyaretinden sonra süreç hızlandı.

Türk resim tarihinin en nadide örneklerinin bulunduğu İstanbul Resim Heykel Müzesinin makûs talihi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün devreye girmesiyle değişiyor. Geçen ağustos ayında müzeyi ziyaret eden Gül, depolarda istiflenmiş tabloları, kalaslarla ayakta durabilen iç mekânların hazin halini görünce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağıza dönüp Hocam burada daha fazla kalamazsınız. Bu eserlere yazık değil mi Size hemen uygun bir yer tahsis edelim ve oraya taşının diye teklifte bulundu. Sonra da ziyarette eşlik eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşa dönerek Kadir Bey, Sultanahmetteki eski İstanbul Adliyesini üniversiteye tahsis edelim önerisini getirdi. Topbaşın Olur cevabı üzerine yıllardır kangren haline gelen mesele ayaküstü çözülmüş oldu!

Ancak daha sonra adliyenin mülkiyetinde sorun çıktı. Müzenin durumunda tam tekrar başa dönülecekken Cumhurbaşkanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde, İstanbul Modernin yanındaki 5 Nolu Antrepo fikri gündeme geldi. Konu hemen Güle sunuldu. Gül önce Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Mustafa İsen ile Başbakanlık Müsteşarı Efkan Alayı İstanbula gönderdi. Onlardan gelen rapor sonucunda Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı arayarak konuyu aktardı. Erdoğan da Denizcilik Müsteşarlığından 5 Nolu Antreponun üniversiteye tahsisini istedi. Ve böylece şu sıralar 12. İstanbul Bienalinin bir bölümünü ağırlayan antrepo, müzenin yeni adresi oldu.

12 bin eserlik koleksiyon
Türkiyenin ilk sanat müzesi olarak 1937de Atatürk tarafından açılan Resim Heykel Müzesinin koleksiyonunda aralarında Osman Hamdinin milyonluk tablolarının da olduğu 12 bin eser yer alıyor. Restorasyon dolayısıyla son yedi yıldır kapalı olan müzeye devlet, son yıllara kadar hep mesafeli durmuş. Mimar Sinan Üniversitesi, binanın müze şartlarına uygun bir restorasyonu için devletten ilk yardım talebini 1938de yapmış. Ve o tarihten sonra neredeyse her iki-üç yılda bir bu talebini yenilemiş.
Ancak 2006 yılına kadar hiçbir hükümet, üniversitenin yardım taleplerine olumlu cevap vermemiş. 2006da hükümet, müzenin restorasyonu için önemli bir kaynak aktarmış. Şimdi de devlet antrepoyu müze için tahsis etmiş. Bugün ise Rektör Karayağız, Resim Heykel Müzesi binasını boşaltıp antrepoya taşıyacağı için birileri tarafından vatan haini, müzeyi satan adam olarak suçlanıyor. Ancak o bütün bu suçlamalara rağmen 12 bin eseri kurtarmaya kararlı görünüyor.

İş Bankasından 2 milyon lira destek
MSGSÜ ile binanın sahibi durumundaki Milli Saraylar Daire Başkanlığı arasında geçen aylarda imzalanan protokol çerçevesinde Dolmabahçedeki RHM binası, 15 Kasım 2011 tarihinde Milli Saraylara devrediliyor.

MSGSÜ ise müzenin yeni yeri olan antrepo için renovasyon çalışmalarına çoktan başlamış durumda. Binanın yeni çehresiyle ilgili proje için kendisi de aynı üniversiteden mezun olan ünlü mimar Emre Arolat ile anlaşıldı.

Sergi alanının haricinde tabloların saklanacağı depo için de yangın, alarm, güvenlik, iklimlendirme, neme karşı önlemler ve en yeni saklama koşullarının içinde bulunduğu ikinci proje de şu anda bitmek üzere.

Tabloların restorasyonu için İş Bankası ile bir anlaşma yapıldı. İş Bankası bu amaçla üniversiteye 2 milyon lira para verecek. Yine Gülün girişimiyle devlet bütçesinden müzenin modern bir sergileme mekânı haline gelmesi için devletten üniversiteye önemli sayılabilecek bir kaynak aktarılacak. Müzenin şu anda tek sorunu antreponun ön cephesinde müzeye giriş kapısının olmaması. Aslında binanın ön cephesinden giriş var ama Denizcilik Müsteşarlığı bu bölümü üniversiteye vermemek için direniyor. Bu sorunu çözmek için de yine Gül devreye girecek gibi görünüyor.

Prestijli bir müze yapacağız
MSGSÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız: Müzedeki eserleri 15 Kasımdan itibaren antreponun deposuna taşıyacağız. Ancak Denizcilik Müsteşarlığı kullanılacak antrepoyu henüz bize vermedi. Durumu hem Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza bildirdim. Sorunu onlar çözecektir. Kendileri zaten müzenin durumunu yakından takip ediyorlar ve ilgileniyorlar. Kendilerine teşekkür ederim. Müze tarihinde ilk kez Başbakanın talimatıyla buraya kaynak aktarıldı. Protokol kapısı olmayan, girişi olmayan bir müze olmaz. Devlet büyüklerimizin talimatına rağmen Denizcilik Müsteşarının ayak diremesini anlamıyorum. Umarım mesele en kısa sürede çözülür. Müzenin bir bölümünü 2013te, kalan bölümünü de 2014te ziyaretçiye açacağız. Türkiyenin en güzel, en prestijli ve en modern müzesini yapacağız. Herkes bu müzeyle gurur duyacak. Mimar Emre Arolat, çalışmalara başladı. Onun yaptığı projeyi uygulayacağız.

Rektör seçerken müzeyi sordu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Resim Heykel Müzesine ilgisi yeni değil. Bir yıl önce rektör seçimlerinde YÖKten kendisine gelen MSGSÜnün müstakbel üç rektör adayıyla ayrı ayrı yaptığı ön görüşmede kendilerine sorduğu ilk soru da müzeyle ilgiliydi. Rektör adaylarına RHMyle ilgili projelerini soran Gül, bu görüşmelerden sonra tercihini Prof. Yalçın Karayağız yönünde kullanmış.

ABDULLAH KILIÇ/Radikal


Geri Dön