Kent Haberleri

Resmen açıklandı! O proje kapsamında hane başı 4500 TL verilecek! Hemen bakın!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından uzmanlar tarafından uzun süredir yapılan uyarılar sonunda dikkate alındı. 2019’da hayata geçirilen bina tespit çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İSTON’un Yapı Laboratuvarı’nda düzenlBinaları için hızlı tarama isteyenler https://binatespitiformu

Hızlı tarama metoduyla beraber 2019’da bu yana riskli bina tespiti için analizler yapılıyor. Binaları için hızlı tarama isteyenler https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/ adresi üzerinden ya da İBB Hizmet binasına vereceği dilekçe ile başvuruda bulunabilecekler.

HASARLI BİNA TESPİT ÇALIŞMALARI NASIL YAPILIR?

Belirlenen adresler üzerinden başvuruda bulunanlar için inceleme süreçlerini aktaran Gökçe, yöntemin 2019’dan bu yana İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte yürütüldüğüne değindi. Gökçe, PERA projesinin ülkemizdeki 6300 sayılı riskli yapıların belirlenmesine ilişkin mevzuatta yer alan bir adım olduğunu söyledi. Gökçe, mevzuat kapsamında riskli yapıların analizinin 60+30 gün  yani toplam 90 gün olarak yapıldığını ve 90 gün içerisinde tahliye ve yıkım kararı ile ilgili sürecin açıklandığını belirtti.

6306 sayılı yasa çerçevesinde vatandaşların oturduğu yapıların riskli çıkması durumunda evlerini boşaltmak durumunda kalacaklarını söyleyen Gökçe, bu nedenle birçok vatandaşın başvuru yapmak istemediğini aktardı. Buğra Gökçe, “Fakat hızlı bina taraması yöntemi bundan bir önceki adım olduğu için ve binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından insanlarımız açısından bir fikir veren, öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem insanlara yol gösteren harita olarak da önüne koyan bir içerik taşıyor” dedi.

İşte detaylar...

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR

2019’dan bugüne İstanbul genelinde 107.077 binaya gittiklerini belirten Gökçe, önceliğin 2 bin senesi öncesindeki yapılarda olduğunun altını çizdi. 2000 yılı sonrasındaki yapıların da incelemeye alınacağının altını çizen Gökçe, 2022 sene sonuna kadar 29.700 Binaya giriş yapabildiklerini belirtti.
İnceleme yapmak için gittikleri evlerden yüzde 70 oranında fazlasını İBB'ye deprem mukavemeti yönünde hızlı tarama yapmasına izin vermediğini söyleyen Gökçe, yüzde 30'a yakın bir kısmında analiz yapılabildiğini ifade etti. 17 Ağustos döneminde Ekrem İmamoğlu'nun analiz sonuçlarını paylaştığını bildiren Gökçe, yapılan incelemeler sonucunda 318 binanın durduğu yerde çökebilir durumda olduğunu belirtti. Bu binaların E sınıfı bile olmadığını vurgulayan Gökçe, “1525 binamız da D ve E sınıfı olarak yüksek risk içeren binalar olarak kodlanmış ve biz bunun üzerinden bir eylem planı hayata koymaya karar verdik. Kira yardımı yapılmasına ilişkin. Zira İstanbul'da kira fiyatları mevzuatın tarif ettiği 1150 TL ile karşılanabilir durumda değil. Bunun üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığımız İstanbul özelinde bu rakamı 1500 TL’ye yükselten bir uygulamaya gitti. Fakat İstanbul'da 1500 TL ile de kira yardımını vatandaşa verip evinden çıkartmak mümkün olmadığı için İBB Meclisi’nden çıkan karar ile kira yardımının 3 misli olarak telaffuz edilemese de başkanlık makamına yetki verildi. İlkini Avcılar’da gerçekleştirdik, diğerini Kartal’da yapıyoruz” dedi.

KİMLER BAŞVURU YAPABİLİYOR?


Depreme dayanıklılık testi kapsamında yalnızca konut sahiplerinin değil kiracıların da evlerinde inceleme yaptırabileceğini vurgulayan Buğra Gökçe, kiracılara da kira yardımı yapılacağının altını çizdi. İlerleyen süreçte kiracıların da başvuru yapabileceğinin altını çizen Gökçe, depreme dayanıklılık konusunda kiracıların da inceleme yaptırabileceğini bildirdi. Kendi kendine yıkılacak durumda olan 318 binadan başlayarak 2 aşama da yer alan 1.525 binanın da E ve D sınıfında yer aldığı ifade edildi. Bu binalar için 4.500 lira kira yardımı yapılacağını belirten Buğra Gökçe, mevzuat gereğince bu yardımı yalnızca konut sahiplerine yapılabileceğini aktardı. 6306 sayılı yasa yönetmeliği kapsamında kiracılara da Tek seferlik taşınma yardımı yapıldığını söyleyen Gökçe, “Biz bu düzenlememizle kiracıya da yardım sağlayacağız. Kiracının da evi boşaltması halinde 4500 lira kira yardımını en riskli binalardan başlayarak uygulayacağız. Riskli yapıların boşaltılması anlamında bunun önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İşsizlere müjde üstüne müjde! İŞKUR 81 ilde alım yapacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli! Müjdeli haber resmen açıklandı

  Akaryakıtta devrim gibi bir dönem başlıyor! Sonunda beklenen oldu!

 

Altında nokta atışı yorumlar yapan ünlü ekonomist bu sefer ters köşe yaptı! “Dünya bu konuşacak” dedi ve ekledi!