Sektörel

Resmen değişti! Bina inşaatlarına yeni düzenleme!

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projesi 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre yapılmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Peki binaların nasıl inşa edilmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar.. <#reim2>Yönetmelikte yapılan değişiklikle normal yapılarla karşılaştırıldığında enerji verimliliği daha yüksek olan ve tükettiği enerjinin belli bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla gideren "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçilmesi, etap etap şeklinde zorunlu hale getiriliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yeni düzenlemeler yapılmış oldu. 

<#reim2>

Yönetmelikte yapılan değişiklikle normal yapılarla karşılaştırıldığında enerji verimliliği daha yüksek olan ve tükettiği enerjinin belli bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla gideren "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçilmesi, etap etap şeklinde zorunlu hale getiriliyor.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projesi 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' göre yapılmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Peki binaların nasıl inşa edilmesi gerekiyor? İşte ayrıntılar..

 

Açıklanan değişiklikle, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, bir parselde bulunan toplam inşaat alanı 5 bin metrekareyi aşan bütün yapıların enerji performans sınıfının en az 'B' olmak üzere yapılacağı belirtildi.

Aynı zamanda bu yapılan tükettiği enerjinin en az yüzde 5 oranının güneş enerjisi panelinden, rüzgar enerjisnden ya da ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla giderilmesi de şart tutulacak.

Peki binalarda başka neler değişiyor? İşte 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kapsamında yapılan değişiklikler...

- Isı yalıtım malzemesi kalınlıklarında artış yapılacak

Bu binaların hala "C" seviyesindeki asgari enerji performansının da "B"y eyükseltilmesiyle ısı yalıtımı için tercih edilen yalıtım malzemelerinin kalınlık ölçülerinde de minimum 2 santimetrelik yükseliş yapılacağı öngörülüyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yeni düzenleme çerçevesinde asgari ısı yalıtım malzemelerinin kalınlıklarının megakent İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, başkent Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye yükseltilmesi planlanıyor. Aynı zamanda pencerelerdeki ısı yalıtım değerlerinde de iyileştirme yapılacak. 

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projesi bu şekilde hazırlanmamış olan yapılar için ruhsat düzenlemesi yapılmayacak.

Konut fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 kentten 3'ü Türkiye'de!

Doğalgaz yardımı almak isteyenler dikkat! Başvurular başladı! İşte ayrıntılar...

Konut sektöründen KDV sabitlensin talebi!