Ekonomi

Resmi Gazete'de yayımlandı! Herkesi yakından ilgilendiriyor

Resmi Gazete'de çok kritik kararlar yayımlandı. Bu kararlar arasında asgari ücret, devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlar, TL mevduatına sağlanan stopaj desteği, CMK ücretleri, Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine ilişkin tebliğde değişiklik yapılKarara göre, işverenlere sağlanan asgari ücret desteği de 2023 yılı ocak-haziran döneminde 250 TL olarak uygulanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 506 lira olmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, işverenlere sağlanan asgari ücret desteği de 2023 yılı ocak-haziran döneminde 250 TL olarak uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te geçerli olacak asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak açıklamıştı. Buna göre, temmuz ayına göre asgari ücrette yüzde 54,66, yılbaşına göre ise yüzde 100 artış yapılmıştı.

TL MEVDUATINA STOPAJ DESTEĞİ UZATILDI
TL mevduatına sağlanan stopaj desteğinde sürenin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaskanı kararı da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 31 Aralık'ta bitecek olan destek 30 Haziran 2023 tarihine uzatıldı.

MEMURA ZAM VE TAZMİNATLAR KARARI
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren bir diğer karar da devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin oldu. 

Aynı Kararın eki (III) sayılı "Diğer Tazminatlar" Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (I) numaralı sırasının (b) bendinde yer alan "20" ve "15" ibareleri sırasıyla "60" ve "50" şeklinde, (c) bendinde yer alan "40" ve "30" ibareleri sırasıyla "120" ve "100" şeklinde değiştirilmiştir.

Öğretim Tazminatında değişiklik yapılmış ve Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Yayınlanan karar şu şekildedir;

"Söz konusu kararın eki "Diğer Tazminatlar" Cetvelinin "A. Eğitim Öğretim Tazminatı" bölümünün (I) numaralı sırasının (b) bendinde yer alan "20" ve "15" ibareleri sırasıyla "60" ve "50" şeklinde, (c) bendinde yer alan "40" ve "30" ibareleri sırasıyla "120" ve "100" şeklinde değiştirilmesine karar verilmiştir." şeklinde ifade edilmiştir.

CMK ÜCRETLERİNE REKOR ARTIŞ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzasıyla yayımlanan tarifeye göre, CMK gereğince yapılan hukuki yardımlara yönelik işlemlerde müdafi ve vekillere, soruşturma evresinde takip edilen işler için 1447, sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler için 2 bin 254, asliye ceza mahkemeleri ile çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için 2 bin 481, seri muhakeme usulü uyarınca takip edilen işler için 1036, ağır ceza mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için ise 4 bin 451 lira ödenecek.

Ayrıca görevlendirilen müdafi ve vekiller, icra ceza ve fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemeler ile infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 2 bin 481, bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için 4 bin 451 ve Yargıtay'da görülen duruşmalı davalar için de 5 bin 11 lira alacak.

Tarife, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

GÜMRÜK 
Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine ilişkin tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Ticaret Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine ilişkin tebliğin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan "13.300" ibaresi "22.610" olarak değiştirildi. Tebliğ, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerlidir.