Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?
Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyetname ise vasiyetin kaleme alınmış hali olarak ifade ediliyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?
Resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?
Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyette bulunabilmek için ayırt etme gücüne sahip olması gerekiyor.
Ölüm halinde ortada bir vasiyetname varsa bu vasiyetnamenin kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olup olmadığına bakılıyor. Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olmayan vasiyetname geçersiz sayılıyor.
Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. Resmi vasiyetname resmi görevli memur tarafından düzenleniyor.
Resmi vasiyetname resmi görevli memur tarafından düzenleniyor.Resmi memurdan kasıt, noter, sulh hakimi veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli oluyor. Uygulamada resmi vasiyetnameler, genellikle noterler tarafından düzenleniyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl hazırlanır?
Okuma yazma bilenlerin resmi vasiyetname yapması iki aşamalı olarak karşımıza çıkıyor. Birinci aşamada, miras bırakan isteklerini yazılı olarak veya sözlü olarak resmi memura beyan etmesi oluyor. Vasiyetname miras bırakan tarafından okunduktan sonra imzalanıyor. Miras bırakanın imzası el yazısıyla olması gerekiyor. Okuma yazma bilenlerde mühür kullanılması veya parmak basılması imza yerine geçmiyor.
Türk hukukunda vasiyetnameler el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak düzenlenebilir. El yazısıyla düzenlenen vasiyetnamelerde yer ve tarih belirtilmesi, vasiyette bulunanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor.
Vasiyetle mirastan çıkarma nasıl olur?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com