Kent Haberleri

Restorasyon bitmeyince Genç Osman’ın camisi ibadete açılamadı!

31 Aralık 2013 itibarıyla restorasyonu bitmesi gereken İstanbul’daki Genç Osman Camii’nin ne zaman ibadete açılacağı belirsiz. Yenileme için kurulan bariyerler hâlâ dururken, bahçe kısmı ise depo olarak kullanılıyor...

Osmanlı Padişahı 2. Osman adına yaptırılan caminin restorasyonuna 2012’de başlanmıştı. Muhtemel bir depremde yıkılma riski taşıyan caminin minaresi sökülmüş ve yeniden yapılmıştı.


31 Aralık 2013 itibarıyla restorasyonu bitmesi gereken İstanbul’daki Genç Osman Camii’nin ne zaman ibadete açılacağı belirsiz. Yenileme için kurulan bariyerler hâlâ dururken, bahçe kısmı ise depo olarak kullanılıyor. 


Güngören Genç Osman Camii, İstanbul’da sur dışında inşa edilen tek padişah camisi. Osmanlı İmparatorluğu’nun “Genç Osman” lakaplı 16. padişahı 2. Osman’ın adına yaptırılan dört asırlık tarihî caminin restorasyon çalışmaları 2012’de başlamıştı. Muhtemel bir depremde yıkılma riski taşıdığı için minaresi sökülüp yeniden yapılan camiye daha sonradan eklenen kısımlar da kaldırıldı. Restorasyonu üstlenen firmayla yapılan sözleşmeye göre tarihî camide yapılacak yenilemenin 31 Aralık 2013 tarihinde bitmesi gerekiyordu. Buna rağmen tarihî camiyi aslına uygun hale getirecek çalışmalar yakın zamanda bitecek gibi görünmüyor. Restorasyon için kurulan iskeleler yerinde dururken bariyerle kapatılmış bahçe ise inşaat malzemeleri için depo yeri olarak kullanılıyor. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış 400 yıllık Genç Osman Camii’nin ne zaman ibadete açılacağı ise belirsizliğini koruyor.


Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2012’de restorasyon takvimine alınan cami için hazırlanan ön raporlara göre minare gövdesinde, güney istikametine doğru eğiklik ve malzeme kayıpları görüldü. Bunun üzerine ek statik rapor doğrultusunda revize restorasyon projesi hazırlandı. Koruma Kurulu’ndan onay alındı. Minare statik açıdan sağlıklı olmaması sebebiyle söküldü ve yeniden inşa edildi. Raporda ayrıca caminin özgün durumuna getirilebilmesi için, sonradan eklenen betonarme kısımların da kaldırılması gerektiği belirtildi. Bunun üzerine son cemaat bölümü, kadınlar mahfili ve tavan döşemesi kaldırılarak betonarme tavan döşemesi yerine aslına uygun ahşap döşeme yapıldı. Verilen bilgilere göre, 2 pafta 191 No’lu parsele kayıtlı Genç Osman Camii’nin restorasyon uygulama işi sözleşmesi 13 Aralık 2012 tarihli. Yüklenici firma olarak Hak-İş İnşaat Sanayi ve Ticaret LTD. Şirketi’nin görüldüğü projenin bedeli 725.487,11 Türk Lirası olarak belirlendi. İş bitirme tarihi ise 31 Aralık 2013 olarak kayda geçti. Buna göre iş teslim tarihi geciken caminin içine ve dışına kurulan inşaat iskeleleri hâlâ yerinde duruyor. Caminin bahçesi ise sac bariyerlerle kapatılarak inşaat malzemelerinin yığıldığı yer olarak kullanılıyor. Restorasyondan önce kayıt altına alınan cami demirbaşlarının ise imam ve müezzin üzerine zimmetli olduğu belirtiliyor.


Zaman Gazetesi