Genel

Restorasyon ile tarihi eserlere zarar veriliyor!

İstanbul'da her biri büyük önem taşıyan eserlere ciddi zarar veren restorasyon hataları birbirini izliyor. Tarihçiler tepkili: Zamanın yapamadığı tahribatı restorasyonda yapıyorlar  

İstanbul'un gözde tarihi mekanlarda yapılan retorasyon çalışmalan sırasında çıkan yangınlar, yıkılan duvarlar ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlar sanat severleri ve tarihçileri çileden çıkardı. Önceki gün Kılıç Ali Paşa Camii'ndeki restorasyon çalışmalan sırasında çıkan yangında tarihÜ® yapının mihrabı ve orta kubbesi hasar gördü. Bu sırada camide bulunan işçilerin tahliye edilmesi olası bir can kaybını önlerken asırlık yapı ihmal kurbanı oldu.
Restorasyonlardan nasibini alan bir diğer yapıt ise Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II Wilhelm'ın Sultan Abdülhamid'e gönderdiği 'Alman çeşmesi' oldu. İstanbul'un simge anıtlanndan 'Alman çeşmesi' belediye tarafından, adeta kaldmm temizler gibi, basınçlı su ile temizlenmeye kalkışılınca, tavamndaki alün varak mozaikler ve derz dolgulan döküldü.

Tarihi eserlerin restorasyonu sırasında oluşan hasarların kabul edilemez olduğunu söyleyen Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Başkanı Prof. Dr. Murat Güvenç, 'Restorasyon çalışmalannda aynlan bütçe azımsanacak cisten değil. Ancak tarihi eserlere zamanın yapamadığı tahribat, restorasyon sırasında yapılıyor' dedi.
 
İşinin ehli insanlar yapmıyor Belediyenin restorasyon yapacak firmadan anlaşma öncesi ehliyet şartı aradığından söz eden Murat Güvenç, çalışmaların başlamasıyla denetimlerin azaldığını söyledi. Tarihi yapılarda çalışan insanların işinin ehli olmadığını belirten Güvenç 'İnşaat sektörünün bu kadar geliştiği bir ülkede bu hatalar çok komik. Restorasyon projelerinde çalışan insanlar işinin ehli değil. Bu olay kırık çıkıkçıya eklem nakli, sünnetçiye kalp ameliyatı yaptırmak gibi bir şey... Buradaki benzer olaylar
geçtiğimiz yıllarda İstanbul surlarında meydana geldi. Restorasyon sırasında, yüzyıllara dayanmış olan surlar, çalışmalar sırasında bir anda tahrip edildi' dedi.

Yüzlerce yıllık avize parçalandı
Süleymaniye Camii 2007'de başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile bayramın birinci günü olan 16 Kasım 2010'da Bayram Namazı ile yeniden ibadete açıldı. Ardından restorasyonla ilgili bazı gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Taraf'a konuşan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili 'Bayramın dördüncü günü, caminin kubbesindeki büyük avize asılı bulunduğu yerden koparak caminin zeminine düştü. 450 seneyi aşan bir zamandan beri yerinde sapasağlam duran tarihÜ® obje parçalanarak restorasyon kurbanı oldu. şžans eseri namaz saatine birkaç dakika kala düştüğü için ölüme ya da yaralanmaya sebep olmadı. Ayrıca caminin şimdilik açılan kısımlarında da açık tahribatlar görülüyor. İç mekanın ihtişamlı görüntüsünü sağlayan en önemli bezeme unsurlarından biri olan mukarnaslar, Süleymaniye Camii'nde restorasyon sırasında boyanarak kapatıldı. Ancak dikkatli bir biçimde bakıldığında farkedilebiliyor. Kubbelerin alt kısımlarındaki kemerlerin bezemeleri ise tamamen kaybolmuş durumda' dedi.

Taraf/Fırat Alkaç