22 / 12 / 2024

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?

Aslını bozmadan onarmak anlamına gelen restorasyon, günlük hayatta en çok, yapıların onarımında kullanılmaktadır. Ancak bu yapılar özel olduğu için tarihi ve mimari değeri yüksek alanları içermektedir. Peki tarihi eserlerin restorasyonu ne anlama gelir ve restorasyon süreci nasıl işler?



RESTORASYON NEDİR?

Restorasyon, önemli bir geçmişe sahip, tarihi ve özgünlük değeri yüksek olan eserlere aslını bozmadan yapılan onarım işlemidir. Eski bir eserin aslına uygun olarak özel malzeme ve yapım tekniği kullanılarak, özgünlüğüne zarar vermeden, en az müdahale ile korunması sürecine denir.

RESTORASYON NEDEN YAPILIR?

Tarihi eserlerin restorasyonu birçok amaçla yapılabilmektedir. Bu amaçlar içinde yenileme, sağlamlaştırma, bütünleştirme, taşıma, temizleme ve yeniden inşa etme yer almaktadır. Onarım sırasında yapılan müdahaleler, genellikle yapıdaki hasar derecesiyle doğru orantılı olarak değişiklik gösterir. Koruma açısından en uygun yöntem, yapıyı orijinal dokusunu bozmadan sağlamlaştırmaktır. Ancak zamanla ve hasarın şiddetlenmesiyle birlikte, müdahalelerin kapsamı genişleyebilir ve sağlamlaştırmadan daha kapsamlı yeniden yapılandırma yöntemlerine doğru geçiş yapılabilir.

Restorasyon nedir? Restorasyon süreci nasıl işler?

RESTORASYON SÜRECİ NASIL İŞLER?

Restorasyon sürecine karar verildiğinde ilk önce belediyeye başvurulur. Yapının tescilli olmaması durumunda belediye, inşaat izni verir. Eğer restore edilecek yapı tarihi eser ise Anıtlar Kurulu'na gitmek gerekecektir. İlgili kurula restorasyonu yapılacak tarihi eser yapısının fotoğrafları, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile birlikte rölövesi gönderilir. İzin verilmesi durumunda gerekli projelendirmeler yapılır ve belediyeden ruhsat alınması için ruhsat projesi hazırlanır. Kurula başvururken fotoğraf dosyası, tapu, belediye ve tapudan alınan resmi belgeler, il özel idare kaydı ve imar durumuna uygunluk belgeleri alınmalıdır.

KİMLER RESTORASYON YAPABİLİR?

Restorasyon, tarihi eserlerin ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen bir süreçtir. Bu önemli görev, konusunda uzman kişiler tarafından yürütülmelidir ve genellikle mimarlık (restorasyon yüksek lisans), müzecilik, restorasyon ve sanat tarihi gibi ilgili alanlardan mezun olmuş kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu tür restorasyon projeleri, normal bir tamir işleminden oldukça farklıdır ve büyük bir bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirir. Her mimarın restorasyon çalışması yapabileceği söylenemez.

Damlayan musluk tamiri nasıl yapılır? Musluk bataryası tamir edilir mi? 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Kırık kapı nasıl tamir edilir? Çatlak kapı tamiri evde yapılır mı?


Geri Dön