Restorasyon nedir?
Restorasyon nedir?: Bir mimari eserin, zamanla veya başka bir nedenle zarar görmüş, bozulmuş kısımlarını, o eserinin sanat değerine ve eski şekline zarar vermeden sanat bakımından tamir ve rehabilite edilmesidir...
Restorasyon nedir?
Bir mimari eserin, bir tablo veya bir heykel gibi herhangi bir sanat eserinin zamanla veya başka bir nedenle zarar görmüş, bozulmuş kısımlarını, o eserin sanat değerine ve eski şekline zarar vermeden sanat bakımından tamir ve rehabilite edilmesi restorasyon nedir? sorusunun en açık cevabı olur. Kısaca restorasyon aslını bozmadan onarmaktır. Normal bir tamirden çok farklı olan restorasyon büyük bir bilgi ve uzmanlık gerektiriyor, her mimar da restorasyon yapamıyor. Restorasyon yaparken esere kendinden bir şeyler katmak ve şahsi şekillerde binayı daha güzelleştirmeye ve tamamlamaya kalkışmayacak kadar da eski sanata saygılı olmak gerekiyor.
Restorasyon nedir?
Restorasyonla yapıdaki bozulmalar durdurularak ömrünün uzaması sağlanmış oluyor. Yani restorasyon yıpranmasını durdurur ve zamana karşı koyma gücünü kazandırır. Restorasyon yapılar için bir gençlik iksiri gibidir. Restorasyon zamanın ve diğer etkenlerin etkisinden kurtularak yapının yeni bir hayata başlaması demektir.
Geçmişten günümüze değin süre gelen tarihin yaşatılması için, onun belgesi niteliğinde olan ve tarihe tanıklık eden eserlerin onarımı ve korunması gerekiyor. Restorasyonun amacı tarihi eser ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılmasıdır.