Ekonomi

Reuters anketi yayımlandı: 15 ekonomistten faiz tahmini

Reuters anketine katılan 15 ekonomist, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 22 Haziran perşembe günü yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizini son 4 yılın zirvesine çıkaracağını düşünüyor. Faiz tahminleri yüzde 12,5 ile yüzde 30 aralığında değişiyor. İşte detaylar... Ekonomistlerin tamamı, toplantıda faiz artırımına gidileceği konusunda hemfikir görünüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, büyük bir beklentiyle karşılandı. Ekonomistlerin tamamı, toplantıda faiz artırımına gidileceği konusunda hemfikir görünüyor. Tahminler yüzde 12,5 ile yüzde 30 arasında değişirken, medyan tahmin ise yüzde 20 olarak belirlendi.

Mart 2021 sonrası ilk faiz artırımı

Mart 2021'den sonra beklenen ilk faiz artırımı, TCMB'nin politika faizini yüzde 20'ye yükseltmesi durumunda gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankası, en son Naci Ağbal döneminde Mart 2021'de faiz oranını yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarmış, ancak bu kararın ardından Ağbal görevden alınmıştı.

Haberlerde, Merkez Bankası'nın sözel yönlendirme yapmamasının, faiz tahminlerinin geniş bir aralıkta olmasına neden olduğuna dikkat çekiliyor. Yıl sonu faiz beklentileri ise yüzde 18 ile yüzde 35 aralığında gerçekleşti. Medyan tahmin ise yüzde 30 olarak belirlendi.

Yıl sonu faiz beklentisi yüzde 30 seviyesinde

AA Finans'ın anketine katılan ekonomistlerin faiz tahminleri de yüzde 12 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Medyan tahmin ise faizin 1075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceği yönünde.

Merkez Bankası'nın kendi anketine göre yüzde 17,5

Merkez Bankası'nın kendi anketine göre ise piyasa beklentileri politika faizinin yüzde 17,5 olarak öngördüğünü gösteriyor.

Hafize Gaye Erkan'ın ilk PPK toplantısının ardından, piyasalar ve ekonomistlerin faiz politikasına ilişkin geleceğe yönelik daha fazla ipucu elde etmesi bekleniyor. Yatırımcılar ve ekonomi takipçileri, faiz oranlarındaki olası değişimlerin ekonomik dengeler ve finansal piyasalar üzerindeki etkilerini yakından izlemeye devam edecek.

Kahramanmaraş'ta korkutan deprem

Aman dikkat! Yasağa uymayanlara ceza yağdı: Bin 295'er lira ceza kesildi

Bakan Özhaseki açıkladı: 311 bin konut bir yıl içerisinde ortaya çıkacak