Ekonomi

Reuters ekonomistlerinden faiz tahmini!

Reuters anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre; Merkez Bankası, 22 Haziran'da yapılacak toplantıda politika faizini yüzde 20'ye yükseltmeyi planlıyor. İşte ayrıntılar...00'te duyuracağını bildirdi

Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamayla merakla beklenen faiz kararını 22 Haziran 2023 Perşembe günü saat 14.00'te duyuracağını bildirdi. Reuters anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre, Merkez Bankası'nın politika faizini gelecek haftaki toplantıda yüzde 20'ye yükselteceği öngörülüyor.

İşte ayrıntılar...

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankete katılan 15 kurumun tamamı, politika faizinde artış beklentisi içinde olduğunu belirtti. Ankete göre, bir haftalık repo faizinde 1150 baz puanlık bir artışla yüzde 20 seviyesine çekilmesi bekleniyor. Tahminler, yüzde 12,5 ile yüzde 30 arasında çeşitlilik gösteriyor.

Merkez Bankası'nın 22 Haziran'da açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı, kamu kontrollü bir yapıdan daha serbest politikalara geçiş sürecinde önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor ve piyasa açısından büyük bir önem taşıyor.

YIL SONU İÇİN MEDYAN TAHMİN YÜZDE 30

Ankette, yıl sonu politika faizine ilişkin sorulan bir soruya yanıt veren ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 30 olarak belirlendi. Tahminler, yüzde 18 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Merkez Bankası'nın bugün yayımladığı reel ve finansal sektör tahminlerini derlediği piyasa katılımcıları anketine göre, faiz artışı beklentileri yaklaşık 900 baz puan seviyesinde bulunuyor.

Faiz artışıyla ilgili olarak bir başka endişe ise genellikle düşük faiz istekliliğiyle bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu karara nasıl tepki vereceği oldu. Ancak yapılan habere göre Erdoğan'ın faiz artışını bu hafta kabul ettiği belirtiliyor.

Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki faiz kararı, Türkiye ekonomisi ve piyasaları için belirleyici bir faktör olacak. Faiz artışıyla birlikte enflasyonla mücadelede daha sıkı bir politika izlenmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması hedefleniyor.