04 / 05 / 2024

Reykjavik Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi açıldı!

Reykjavik Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi açıldı!

Danimarka merkezli uluslararası mimarlık pratiği Henning Larsen tarafından, ünlü İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson ile işbirliğinde Reykjavik için tasarlanan Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi, görkemli bir tören ile açıldı



Danimarka merkezli uluslararası mimarlık pratiği Henning Larsen tarafından, ünlü İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson ile işbirliğinde Reykjavik için tasarlanan Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi, görkemli bir tören ile açıldı. 20 Ağustos – 3 Eylül 2011 tarihleri arasında düzenlenen Reykjavik Caz Festivali 'ne paralel olarak açılan yapı, coğrafyanın soğuk ışıklarını bir renk cümbüşüne dönüştüren cephesi ile nefes kesiyor.

Reykjavik limanında, kara ile denizin arakesitinde yükselen merkez, liman alanında harekete geçmesi hedeflenen canlı kent yaşamı peyzajları ile gökyüzünü yansıtan ve ışıklandıran görkemli bir heykel olarak tasarlandı. Henning Larsen ile Eliasson ortaklığında biçimlendirilen ve Rambܸll ile ArtEngineering GmbH 'nın mühendisliğinde hayata geçirilen yapı cephesi, tam olarak da bu işlevin atardamarını oluşturdu.

28 bin metrekarelik yekpare bir arazide temellenen ve Reykjavik 'in deniz ve dağlarla çevrili dramatik panoramasına açılan bina, şehrin doğu limanı dönüşüm projesi kapsamında gerçekleştirildi. Kentsel canlılığı kentin bu bölgesine yeniden sızdırmak/akıtmak üzere düzenlenen masterplanın Henning Larsen 'a teslim edilen ilgili etabında, tasarımsal düstur da “doğaya öykünen yaşam ” olarak belirlendi.

Yapının tüm tasarımsal kararlarına, yerel bazalt oluşumlarının özgül geometrisi yön verdi. çelik ve camdan oluşan, modüler bir 12 yüzlü şeklinde kurgulanan kütlenin güney cephesi, 1000 adet yüzey bileşeninden meydana geldi. Diğer tüm yüzeyleri ve çatısı ise, bu “oyuncaklı ” güney cephesinden “kopyalanan ” parça-kesitlerin geometrik referanslarını koruyacak şekilde, ancak bu kez iki boyutlu olarak inşa edildi.

E. Seda KAYIM/Mimarizm.com


Geri Dön