Kent Haberleri

Reza Zarrab'ın Kandilli'deki inşaat köşkü neden yıkılmadı?

Koruma Kurulu, Reza Zarrab’ın Kandilli’deki köşkün bahçesinde 3 bin metrekarelik kaçak inşaat yapıldığını ortaya çıkardı. Kurul, köşkün boyunun uzatıldığını, yeni yapılar eklendiğini tespit etti.

Koruma Kurulu, Reza Zarrab’ın Kandilli’deki köşkün bahçesinde 3 bin metrekarelik kaçak inşaat yapıldığını ortaya çıkardı. Kurul, köşkün boyunun uzatıldığını, yeni yapılar eklendiğini tespit etti.


Türkiye’nin gündemini sarsan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Reza Zarrab’ın İstanbul Boğazı’ndaki talanını ortaya çıkaran SÖZCÜ yeni belgelere ulaştı. Kanlıca’daki tarihi Mehmet Arif Bey yalılarını tahrip edip kaçak kat çıkan Zarrab, konuyla ilgili olarak hafta başında Beykoz Adliyesi’nin yolunu tutup, savcıya ifade vermişti. SÖZCÜ’nün ulaştığı yeni belgelere göre, Zarrab’a bu defa Kartal Adliyesi’nin yolu göründü.


Cem Kozlu’dan satın aldığı Kandilli’deki tarihi köşk ve arazisinde kaçak inşaat yapan Zarrab ile ilgili haberlerimiz üzerine İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü suç duyurusunda bulundu.


İNCELEME YAPILDI


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dosyanın içeriğine göre, Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Holding’e ait görünen ve korunması gereken kültür varlığı olarak Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen köşk ve bahçedeki iki müştemilatın yıkıldığı haberimizi ihbar kabul eden Boğaziçi İmar Müdürlüğü, arazide inceleme yaptı. 174 pafta, 958 ada ve 1 parsel de bulunan köşk ve arazisinde onaylı projesine ve Boğaziçi Kanunu’na aykırı olarak inşaat yapıldığını tespit eden Boğaziçi İmar Müdürlüğü, yapı tatil tutanağı tutup inşaatı 13 Şubat 2015 tarihinde mühürledi. 5 Mart 2015 tarihinde Boğaziçi İmar Müdürü Cem Eriş’in imzasıyla kaçak inşaatla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Verilen dilekçede “Boğaziçi Kanunu’nun 13. maddesine göre yıkımla ilgili işlemleri sürdürülmektedir” denildi. Ancak aradan 7 ay geçmesine rağmen, Boğaziçi İmar Müdürlüğü Zarrab’ın kaçak köşk inşaatıyla ilgili hiçbir yıkım işlemi gerçekleştirmedi.


TOPBAŞ SUÇ İŞLİYOR


2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği belirtiliyor. Kanunda, yıkım emrinin 15 gün içinde mal sahiplerine tebligatla bildirileceği ifade ediliyor. Eğer, tebligatın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce yerine getirileceği ve yıkım masraflarının yüzde 20 fazlasının mal sahibinden tahsil edileceği yasada yazıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, yapının boş ve inşa halinde olduğuna dikkat çekerek “Kanunla verilmiş görevi İBB Başkanı Kadir Topbaş ve ona bağlı bulunan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yerine getirmiyor. Bu kaçak yapıların yıkılması gerekiyor” dedi.


İşte tarih böyle katledildi


Korunması gerekli kültür varlığı olarak 1986’da tescillenen köşkü yıkıp yenisini inşa etmeye başlayan Zarrab’ın şantiyesini denetime giden İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, içeriye alınmadı. Parselin dışında 8 fotoğraf çeken iki üye, 10 Haziran 2015 tarihinde onaylı projeye ve yasalara aykırı uygulamalarla ilgili kurula sundukları rapora şunları yazdı:

- Ruhsatlı eski eser yapıda döşemeler kaydırılarak kat yükseklikleri değiştirildi, ikinci bodrum kat büyütüldü ve birinci bodrum kat ile birleştirildi.

- Çatı mahyası yüksek kuruldu, zemin kat seviyesinde arka cephede 1.50×5.90 metre ebatlarına ilave yapıldı. Arka cephe konturu 1.60 metre büyütüldü, bodrum kat seviyesinde ön cephede 5.00 x 17.20 metre ebatlarında büyüme yapıldı.

- Binanın arka cephesinde 61 metre genişliğinde üç katlı, ön cephesinde ise 24 metre genişliğinde tek katlı yeni yapılar inşa edildi.


3 bin metrekarelik kaçak


Kurul, raporu 1 Temmuz 2015 tarihinde değerlendirmeye aldı ve izinsiz müdahaleler nedeniyle ilgililer hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesi gereği suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Kanunu’nun ilgili maddesinde “İzne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar” yazıyor. Koruma Kurulu aldığı kararda “kültür varlığı yapının ivedilikle onaylı projesine uygun haline getirilmesi” istedi. CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, köşkün bahçesinde yaklaşık 3 bin metrekarelik kaçak inşaat yapıldığını dikkat çekti. Sağ, “Koruma Kurulu üyelerini içeri almamışlar. Sen devlet olarak bir yere giremiyorsan teslim oldun demektir. Köşkün zemini genişlemiş, boyu uzamış. Kurul, ivedilikle ’köşkü eski haline getirin’ diyor. 3 ay geçti hâlâ neyi bekliyorlar” diye konuştu.


Sözcü/İsmail Şahin