01 / 08 / 2024

Rezerv alan mağdurları: Ücretsiz, kalıcı, sosyal konut istiyoruz!

Rezerv alan mağdurları: Ücretsiz, kalıcı, sosyal konut istiyoruz!

Vatandşaların Hatay'da karşı karşıya kaldığı rezerv alan mağduriyetine karşı Barınma Hakkı Platformu; kalıcı, güvenli ve bedelsiz konut talepleri için 3 Ağustos’ta Antakya’da miting yapacak. İşte Platform'dan yapılan açıklama...



6 Şubat depremlerinde yıkımın en çok yaşandığı Hatay’da rezerv alan tartışmaları gündemden düşmüyor. Rezerv alan tartışmalarından sonra kurulan  Barınma Hakkı Platformu; kalıcı, güvenli ve bedelsiz konut talepleri için ranta, talana, doğa katliamına karşı 3 Ağustos’ta Antakya’da miting yapacak. 

Barınma Hakkı Platform kurucularından Hülya Kavuk, depremin üzerinden geçen 18 ayda nelerin değiştiğini, rezerv alan tartışmalarına karşı halkın mücadelesini ve taleplerini tek tek açıkladı. 

Rezerv alan mağdurları: Ücretsiz, kalıcı, sosyal konut istiyoruz!

Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre; depremin ilk zamanlarında olduğu gibi rezerv alan konusunda da yetkililerden muhatap bulamadıklarına dikkat çeken Kavuk, “Rezerve ‘evet’ diyenlerle ‘hayır’ diyenler arasında bir çatışma oluşturmaya çalışan bir zihniyet mevcut. Rezerv alan ilanı neye göre yapılıyor, bilmiyoruz. Hiçbir somut veriye dayalı değil. Bir gün rezerv alan içinde olduğu iddia edilen bir yer, ertesi gün olmayabiliyor” şeklinde konuştu. 

Demografik yapının değişmesi ile ilgili tartışmaların yaygınlaştığını dile getiren Kavuk, evleri sağlam olanların ciddi bir mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti. 

Kavuk, bazı bölgelerde Bakanlığın iki dudağı arasında, muğlak bir süreç işletildiğini aktardı ve "Halkın barınma hakkını toplu bir şekilde savunması, rezerv mağduru ailelerin kendilerini ifade edebilmeleri, ortak bir zeminde talepler etrafında beraber mücadele etmek için bu platformu düşündük" ifadelerini kullandı.

Evi yıkılmış veya hasarsız olanların taleplerinin ortak olduğuna dikkat çeken Kavuk, taleplerin "Depremzede olarak görülmek, Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesi ve bedelsiz konut" olduğunu vurguladı. 

Rezerv alan mağdurları: Ücretsiz, kalıcı, sosyal konut istiyoruz!

Geçici barınma alanlarının 18 aydır nitelikli ve sağlıklı olmadığının altını çizen Barınma Hakkı Platform kurucularından Hülya Kavuk, kentin yeniden inşasında halkın dışlandığının da altını çizdi. 

Kavuk, bilgilendirme toplantılarına davetsiz girilemediğine dikkat çekti ve halkın bu koşullarda yaşamamak için sesini duyurmak istediğini, kira yardımının yanı sıra hızla sosyal konutların üretilmesi gerektiğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Çekmece Mahallesi’ndeki rezerv alan ilanını iptal etmesi ile ilgili de konuşan Kavuk, şunları söyleyerek açıklamasını tamamladı:

"Bakan Murat Kurum gelmeden önce belediye başkanıyla yapılan buluşmada halk rezerv alan istemediğini belirtti. Konutların yüzde 99’u sağlam; bölgede 3 yıkılmış bina bulunuyor. İnsanlar evlerini terk etmek istemediler, mücadele ettiler.

Bakan Kurumun açıklamasına rağmen resmi bir belge yok. Sürekli ‘Proje bütünlüğünden dolayı konutları yıkmak zorundayız’ diyorlardı. Kurum’un iki dudağı arasındaymış bu durum. Bizim asıl talebimiz depremzedelere ücretsiz konut sağlanması, sosyal konutların hızla yapılması ve verilen sözlerin tutulması.

Buradaki insanlar senelerce Ortadoğu’da, Arap ülkelerinde çalışıp evlerini inşa ettiler. Şimdi tek birikimleri olan konutları, arsaları ellerinden gidiyor. Bu kabul edilebilir değil. Asıl meselemiz, yıkılmış şehrimizi el ele vererek yeniden inşa etmek ve halkın bu sürece dahil edilmesi. Dolayısıyla mülkiyet üzerinden değil, barınma hakkı üzerinden bir mücadele yürütüyoruz." 

Konut fiyatları 1 senede yüzde 54 arttı! Hanede tek başına yaşayanlar çoğalıyor!

Fed'in faiz kararı sonrası altın fırladı! Kapalıçarşı altın fiyatları ne kadar oldu? 1 Ağustos 2024 altın fiyatları

Prof. Dr. Ahmet Ercan şimdi de Türkiye'de büyük yıkıcı depremin olmayacağı yerleri açıkladı!


Geri Dön