27 / 04 / 2024

Rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?

Rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?

Son zamanların en çok tartışılan konuları arasında yer alan rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?




Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu kanundaki 'rezerv yapı alanı' tanımında değişikliğe gidildi.

REZERV ALAN NE DEMEK?

Şu an yürürlükte bulunan yasaya göre, rezerv yapı alanı, "Bu kanun uyarınca yapılacak olan uygulamalarda yeni yerleşim alanı şeklinde kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ya da idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlık tarafından belirlenmiş olan alanlar" olarak tanımlanıyor. 

Fakat Meclis’e sunulmuş olan bu teklif ile 'yeni yerleşim alanı olarak' ifadesi maddeden çıkarılırken mevcut yerleşim alanları da 'rezerv yapı alanı' ilan edilip kamulaştırılabilecek. 

Rezerv alan ne demek? İstanbul da rezerv alanlar nerede?

REZERV ALANI KİM BELİRLER?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre gerçek ya da özel hukuk tüzel kişileri de, Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.

Cumhuriyet'in aktardığı detaylara göre gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu olan taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakatiyle yapılması ve söz konusu bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmi beşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir şeklinde kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun görmüş olduğu, bağlı ya da ilgili kuruluşuna veyahut İdareye ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı devrine muvafakat edilmesi gerekir.

İSTANBUL'DA REZERV ALANLAR NEREDE?


Bayrampaşa: İsmetpaşa mahallesi

Kartal: Karlıktepe mahallesi

Sultangazi: Esentepe- Cebeci Mahalleleri

Avcılar: Yeşilkent Mahallesi

9 Kasım 2023 tarihinde 6036 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle Antakya ve Defne’yi kapsayan toplamda 270 hektarlık alan rezerv yapı alanı olarak ilan edildi. Bu düzenleme ile hasarsız ya da az hasarlı yapılar da yıkılabilecek.  Böylece Türkiye'de ilk defa bir yerleşim alan rezerv alanı ilan edilmiş oldu.

 

Emlak Konut GYO'nun İzmir'deki arsalarının 2023 değeri yaklaşık 90 milyon TL!

Asker, polis, jandarma ve diğer memurlara kira yardımı müjdesi!

Beykoz Tokatköy kentsel dönüşüm projesinin yüzde 60'ı tamam! 


Geri Dön