28 / 04 / 2024

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?



Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen kanun teklifi, geçen günlerde TBMM'de kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinden sonra epey tartışılan kentsel dönüşüm yasası gündemde yer almaya devam ediyor. 

Riskli alanların dönüştürülme sürecini hızlandırmayı amaçlayan yasanın rezerv alanlara dair maddeleri "mülkiyet hakkının ihlali" gerekçesiyle eleştirileri beraberinde getirdi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı yayında tartışma yaratan ve mülksüzleştirme projesi olarak eleştirilen yasa hakkında “Kimsenin mülkiyet hakkına zarar gelmez” dedi. Ancak Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Rezerv alan nedir? Kentsel Dönüşüm Kanunu rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

REZERV ALAN NEDİR?

HalkTV'de yer alan habere göre, rezerv yapı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının ya da İdarenin talebine bağlı olarak veya resen  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen alanlardır.

Rezerv yapı alanlarda, Kanunun amacı kapsamında fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, güvenli ve sağlıklı yaşama çevrelerini teşkil etmek ve Kanunda öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere;

Riskli alanlar ile söz konusu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet edenlerin nakledileceği rezerv konut ve işyerleri, Gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama gerçekleştirilebilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilir.

REZERV YAPI ALANI TANIMI DEĞİŞTİ Mİ?

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'daki "rezerv yapı alanı" tanımında değişik yapıldı. Rezerv yapı alanı tanımında bulunan "yeni yerleşim alanı olarak" ibaresi metinden çıkarılırken bu düzenlemenin gerekçesinde, uygulamada açılan davalarda, herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında olması gerektiği yönünde değerlendirmede bulunarak hüküm kurulduğu, yerleşim yerlerinde bulunan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı belirtildi.

TOKİ Erzincan 2023 projesi için yeni tarih açıklandı! 412 konutluk yeni proje geliyor!

O ilde 3 milyon 500 TL'ye yükselen arsa bedelleri, konut fiyatlarını da uçuruyor!

Prof. Dr. Ahmet Ercan Van depremi için tarih vererek yapılması gerekenleri açıkladı! Bu yapılar çok yorgun...


Geri Dön