Rezerv alan sorunu: Düzce'de, Van'da böyle olmadı, devlet insanların parsellerini alıp kar etmeyi hiç düşünmemişti!
Hatay'da 'rezerv alan' sebebiyle direnişin devam ettiği Akevler Mahallesi'ndeki yurttaşlarının avukatı Ecevit Alkan, "Düzce'de, Van'da böyle olmadı, devlet insanların parsellerini alıp kar etmeyi hiç düşünmemişti" dedi. İşte ayrıntılar ve son durum...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rezerv alan çerçevesinde kalan Hatay'ın Antakya ilçesindeki Akevler Mahallesi'nde evlere boşaltma tebligatları yolladı. Vatandaşların üç gü içinde konutlarını boşaltması istendi.
Aylardır rezerv alanı ilan edilmelerine karşı mücadelelerini sürdüren mahalle sakinleri, evlerini terk etmemekte ve yaşam alanlarını bırakmamakta kararlı.
Bianet'ten Ali Küçük'ün haberine göre; Avukat Ecevit Alkan, hem bu mahalle hem de rezerv alanı ilan edilen diğer bölgelerde yaşayan vatandaşların hukuk danışmanı oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Alkan'a göre mahallenin tarihi ve toplumsal önemi bulunuyor. Ayrıca bölgenin kadim ve eski bir yerleşim yeri şeklinde biliniyor.
Mahallenin depremde kısmen zarar gördüğüne, Hatay’ın geneline oranla çok daha iyi durumda olduğuna dikkat çeken Alkan, "Hayatın devam ettiği bir yer. Depremin ardından şehir dışına gidenler de geri döndü. Komşuluk ilişkileri hala sürüyor" dedi ve Akevler Mahallesi’nde yaşayanların az hasarlı veya hasarsız evlerinde yaşadığını dile getirdi.
Alkan, bölgenin rezerv yapı alanı ilan edilmesine karşı ilk etapta 34 kişinin dava açtığına, ardından bu sayının 60 kişiye kadar yükseldiğine vurgu yaptı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın projeyi uygulamak amacıyla sahada var gücüyle çalıştığının altını çizen Avukat Ecevit Alkan, "Bakan yardımcıları sürekli buradalar. İnsanları ikna etmek için çalışıyorlar. Fakat kimseyi ikna etme şansları olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu yasa, insan haklarına aykırı. Kentin yüzde 80'i yıkılmışken, ayakta olan yüzde 20'lik yeri yıkmak izah edilebilecek bir durum değil" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de ilk kez burada deprem olmadığının altını çizen Alkan, "Düzce'de, Van'da bu şekilde uygulamalar hiç görülmedi. Devlet, insanların parsellerini boş bile olsa alıp üzerine imar verip ardından oradan kar edilmesi hiç düşünmemişti" şeklinde konuştu.
İnşaat sektöründeki bu hatalar deprem hasarına davetiye çıkarıyor!
Trump’ın Türkiye’deki emlak fiyatlarına etkisi!
2010'dan bu yana konut fiyatları Türkiye'de yüzde 112, Almanya'da yüzde 121 arttı!