Rezerv alan uygulaması Meclis'te! Hasarsız binalar riskli yapılara mı dönüştürülüyor?
CHP'li Nermin Yıldırım Kara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sundu. İşte o önergenin gerekçesi ve sorular...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tarafından, Hatay’daki rezerv alan uygulamasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verildi.
Soru önergesinin gerekçesinde Antakya’da yapılan rezerv alan pratiğini örnek gösteren Nermin Yıldırım Kara, "6306 sayılı kanunda yapılan düzenlemeler ile ortaya çıkan rezerv alan, riskli alan ve riskli yapı gibi kavramlar birbiriyle ilintili olmakla beraber pratikte birtakım problemlerin yaşanmasına neden oluyor. Yıkımın çok olduğu Hatay’da birçok ilçe ve noktada rezerv alanlar ilan edilmiş olup özelikle Hatay’ın merkez ilçesi olan Antakya’da vatandaşlarımız rezerv alan içerisinde kalan az hasarlı ve hasarsız konut ve iş yerleri gibi yapılara ilişkin kaygı yaşıyor" ifadelerini kullandı.
BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, söz konusu önergenin gerekçesinde Antakya’da, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan; 2 blok ve 18 daireden meydana gelen bir apartmanın depremin ardından az hasarlı olarak kaydedildiğini, fakat yeni düzenleme ile tanınan yetkilerin ardından kolluk kuvveti marifeti ile binadan sürekli olarak karot örnekleri alındığını, binanın statüsünün riskli olarak değiştirilebilmesi için tüm imkanlar zorlandığını ileri sürdü.
"Yasa kapsamında; rezerv alan içerisinde kalan yapılar için öncelikle SPK tarafından lisans verilmiş firmalarca gayrimenkul değerlemesine ilişkin raporların alınması gerekiyor" ifadelerini kullanan Kara, bu şekilde yapının değerinin belirlenerek rezerv alanda inşa edilecek yeni yapıdan bu bedelin mahsuplaşma işleminin yapılması gerektiğini söyledi.
Kara, bir yapı, riskli yapı haline gelirse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yıkım yapılabileceğinin altını çizdi ve "Dolayısıyla kat irtifakı sonlanır, değer tespit edilemeden yapı rezerv alan kapsamına alınmamış olur. Fakat kolluk ile sürekli karot almak, internet üzerinden yapılan tebligatların vatandaşların eline geçmemesi, kat irtifaklarının re’sen kaldırılması, vatandaşların arsa payı sahibine dönüştürülmesi, mahsuplaşma sırasında mülkiyet hakkının ihlal edilmesine sebep olmakla birlikte maddi açıdan da vatandaşlara zarar veriyor" diye konuştu.
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Bakan Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması talebiyle şu soruları sordu:
- Hatay Antakya’da rezerv alanlar içerisinde, az hasarlı ya da hasarsız şekilde kayda geçirilen binalardan kaç tanesi riskli yapıya dönüştürüldü?
- Hatay Antakya’da rezerv alan içerisinde kalan kaç yapı hakkında yıkımdan önce değer tespiti gerçekleştirildi?
- Hatay Antakya’da az hasarlı veya hasarsız kayda geçirilen binaların riskli yapıya dönüştürülmesindeki hedef nedir?
- Rezerv alanlardaki az hasarlı konut ve iş yerlerinden sürekli karot örneği alma işlemi esnasında maliklerin rızası alınıyor mu?
- Rezerv alan içerisinde yer alan az hasarlı ya da hasarsız yapılar için kamulaştırma yoluna gidilmesi düşünülüyor mu?
Kendilerine bunun gibi birçok örnek iletildiğini de dile getiren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, söz konusu açıklamasını "Özellikle Antakya Akevler mahallesindeki vatandaşlarımız benzer problemleri söylüyorlar. Vatandaşlarımızın apartmanı az hasarlı şeklinde kayda geçmiş. Yasa değişikliğinden önce kolonları fiberle kaplamış, aldıkları karot örnekleri sonucu da c35 basınç dayanıklı çıkıyor. Binaya tam 8 ay boyunca 6 milyon Türk Lirası civarında masraf yapılmış. Şimdi kapısına riskli alan olduğuna ilişkin tebligat yapıştırılıyor. Bu sadece bir tane somut örnek. Bu pratiği uygulayanların asıl hedefleri ne öğrenmek istiyoruz, şeffaf bir açıklama yapılması gerekiyor" diyerek tamamladı.
Emeklilere müjde! Temmuz ayında emekli maaşlarına ne kadar zam olacak?
50 bin TL'nin 32 günlük kazancı ne kadar oldu? Bankalarda deprem! Hemen mevduat faizlerine bakın!