Kentsel Dönüşüm

Rezerv alanı nedir?

Mevcut yapı stoğunun yenilenmesini amaçlayan Kentsel Dönüşüm dahilinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazı bölgeleri “Rezerv Yapı Alanı” ilan ediyor. Peki Rezerv alanı nedir? diyorsanız tıklayın..


Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini hedefleyen Kentsel Dönüşüm dahilinde riskli alan ilan edilen yerlerin sayısı giderek artıyor. Mevzuatta “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılan alan” olarak belirtilen “riskli alan” belirlenmesinde 2 kriter rol oynuyor. Bunlardan birincisi, zemin yapısının doğal afetlerden etkileneceği yerler. İkincisi ise, söz konusu riskli yerlerin üzerinde bulunan evlerin ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların bulunduğu bölgeler riskli alan ilan edilebiliyor. 


Rezerv yapı alanı da tam bu noktada karşımıza çıkıyor. Mevzuat Rezerv alanı nedir? sorusunu  “Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ veya idarenin talebine bağlı olarak re'sen, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar” olarak yanıtlıyor. Yani sizin riskli alan ilan edilmiş mahalleniz olduğu yerde yıkılıp yapılabiliyorsa yerinde dönüşüm oluyor. Ancak bazı şartlarından ötürü yerinde dönüşümü mümkün değilse, belirlenecek rezerv alanlarına taşınıyor. 


Rezerv alanına Bakanlık karar veriyor... 

Kentsel Dönüşüm kapsamında bir yerin riskli alan ilan edilebilmesinde teknik raporlar gerekiyor. Ancak bir yerin rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinde Maliye Bakanlığı'nın görüşü yeterli oluyor. Rezerv yapı alanı ilan edilecek yere ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karar veriyor. Yani Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni yapı alanları oluşuturularak, yeni imar planları yapılabiliyor. 


İstanbul'un rezerv alanları...

Tüm bu gelişmeler ışığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar 42 bin 300 hektarlık alanı yeni proje alanı olarak ilan etmiş bulunuyor. Bu alanlar; Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Esenyurt, Başakşehir, Esenler, Arnavutköy ve Eyüp ilçelerindeki 42 bin 300 hektarlık arazilerden oluşuyor. Yeni proje alanı ilan edilen söz konusu alan 3. havalimanından başlıyor, Marmara Denizi'ne kadar devam ediyor. 


Yaşayan nüfusa ne olacak?

Yeni proje alanı ilan edilmiş alanlarda yaşayan nüfusa ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üç seçenek sunacak. Bunlardan ilki; proje alanı içinde konut vermek. Ancak projenin bitmesini bekleyemeyecekler için ikinci bir seçenek devreye giriyor. O da; Eldeki hazır konutlardan teklif vermek. Hak sahiplerine sunulacak üçüncü ve son teklif de para teklifi olacak.