06 / 01 / 2025

Richard Register: Ekolojik şehir tanımının yapılması gerekiyor

Richard Register: Ekolojik şehir tanımının yapılması gerekiyor

"İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle dünya yıkıcı günler  yaşıyor" diyen Register, geleceği değiştirmek için güçlerini birleştirmeleri  gerektiğini kaydetti



Ecobulders Başkanı Richard Register, iklim  değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle dünyanın yıkıcı günler yaşadığını  belirterek, "Gezegenimizde eko sisteme saygılı bir yaşam istiyoruz" dedi. Ecocity Bulders, Parantez Kongre Turizm ve İstanbul Büyükşehir  Belediyesince İstanbul'da düzenlenen "8. Uluslararası Ekolojik Kentler Dünya  Zirvesi"nde konuşan Register, insanlığın dünyada tam olarak ne inşa edeceğini  bilmediğini, bu nedenle ekolojik şehir tanımının yapılması gerektiğini söyledi.

Register, ecocity kavramının sağlıklı bir şehri çok iyi tanımladığını  belirterek, "Aşırı tüketim ve doğal alanları gasp edilen bir şehir istemiyoruz.  Sağlıklı ve dayanıklı bir yaşam sürdürebilmek için gezegenimizde eko sisteme  saygılı bir yaşam istiyoruz. Bu nedenle şehirlerin de evrilmesi gerekiyor. Daha  az kirli şehirler ve daha az hasar görmüş şehirler olabilir. Biyo çeşitliliği  koruyan, sağlıklı çevreyi destekleyen, tarımsal alanları tekrar kullanıma açan ve  otomobillerden arındırılmış şehirler istiyoruz" dedi.

 Sempozyum Yerel Danışma Kurulu adına konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Ahmet Samsunlu da yapılan anketlerde yüzde 46 oranı ile İstanbul'un en önemli  sorununun çarpık kentleşme olarak görüldüğünü, nüfus artışının kent sorunlarının  çözümünü zorlaştırdığını söyledi. İstanbul'da nüfus artış hızının yüzde 4 olmasına karşın Türkiye genelinde  bu oranının yüzde 1.2 olduğuna işaret eden Samsunlu, 50 yıl önce kent nüfusu 1
 milyon iken bugün 12 milyonun üzerine çıktığını dile getirdi.

        Samsunlu, nüfusun artmadığı şehirlerin sorunlarının daha kolay  çözüldüğünü, nüfus artışının şehirlerdeki yeşil alanların can çekişmesine de  neden olduğunu ifade etti.         İstanbul'da 1946 yılında 27 bin 352 hektarlık yeşil alana karşı 3 bin 417  hektarlık oturma alanı bulunduğunu, 1982'de yeşil alan oranının 19 bin 227
 hektara indiğini, oturma alanının da 11 bin 744'e çıktığını, 2002'de ise yeşil  alan miktarının 8 bin 908 hektara indiğini, oturulan alan miktarının da 22 bin  178'e çıktığını vurgulayan Samsunlu, "İstanbul'un en büyük sorunu göç sorunu.  Türkiye nüfusunun 6'da biri İstanbul'da yaşarken, yerleşim alanı ise Türkiye'nin  100'de biri düzeyinde" dedi.

        Samsunlu, İstanbul'un yüzde 50'sinin orman, yüzde 25'inin tarım, yüzde  25'inin de yerleşim alanı olduğunu belirterek, kentin nüfusunun artışına engel  olunarak istihdam, alt yapı, ulaşım ve konut sorununun çözümlenmesi gerektiğini  kaydetti. Vatandaşın evini yapacağı imarlı arsa bulabilmesi, hava kirliliği, katı atık, gürültü ve diğer çevre sorunlarının da çözümlenmesi gerektiğine işaret eden  Samsunlu, yaşam kalitesinin artması için şehirlerin 50-500 bin nüfuslu olması  gerektiğini söyledi.

        Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, çarpık ve plansız şehirleşmenin önlenmesinin  ecositynin ön şartı olduğunu dile getirerek, "İstanbul'un son 20-30 yılda  kaybettiği ecosity özelliklerini kazanabilmek için çevre sorunlarını çözmek ve  altyapı yatırımlarına önem vermek gerekiyor. Şehrin ecocity olması için nüfus  artışı ve göç engellenmeli, taşıma kapasiteleri dikkate alınmalı, toplu taşıma ve  raylı sisteme uygun düzenlemeler yapılmalı" diye konuştu.
AA


Geri Dön