Genel

Rıdvan Murat: çelik betondan 10 kat dayanıklı!

Japonya'da yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem Türkiye'deki binaların sağlamlılığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi...  

Japonya'da yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem Türkiye'deki binaların sağlamlılığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Zbs Alfaçelik İnşaat Genel Müdürü Rıdvan Murat, 'Japonya'daki can kaybı binaların yıkılmasından değil tsunamiden kaynaklandı. Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerde de Japonya'daki yapısal çelik kullanımı yaygınlaştırılmalı' dedi.

çeliğin betona göre yaklaşık 7-10 kat daha esnek davranış gösterdiğini belirten Murat, 'Bu özellik deprem gibi durumlarda yapıların dayanıklılığını artırır. çelik yapılar, ciddi dizayn hataları yapılmadığı takdirde ani göçmelere sebep olmayacağından, içinde bulunan insanlara önlem için zaman kazandırır ve yaşam alanı bırakır. Bu da can kayıplarının azalmasını sağlayan en önemli faktördür. çelik, hafif bir yapı sistemidir. Esnektir, özgül ağırlığına göre yüksek yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca çevrecidir, geri dönüşebilir. Örneğin 7-8 tane hurda arabadan bir ev yapabilirsiniz. Ancak ahşaptan bir ev yapmak için en az 50 ağaç kesmeniz lazım' diye konuştu.
Bugün